Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nova spletna razstava na Europeani: Stoletje tehnologije

Nova spletna razstava na Europeani: Stoletje tehnologije
2. 9. 2021

V okviru projekta Europeana XX – Stoletje sprememb (Europeana XX – Century of Change), ki predstavlja 20. stoletje in njegove družbene, politične in ekonomske spremembe, je prejšnji teden Europeana predstavila novo spletno razstavo, Stoletje tehnologije (A century of technology). Kuratorka razstave je Sofie Taes iz KU Leuven in Fotokonzorcija Europeana.

Razstava s pomočjo slikovnega gradiva osvetljuje poglavja prejšnjega stoletja, ki so s pomočjo tehnoloških premikov postale prelomnice v življenju ljudi. V isti sapi na začetku priznava, da bi jo bilo pravzaprav treba začeti že v 19. stoletju, ko je industrijska revolucija poskrbela za pomemben napredek v upravljanju z energijo. V 20. stoletju prav to upravljanje doseže prelomnico z jedrsko energijo, ki ji razstava posveča drugo poglavje.

Sledijo čudovite zgodovinske podobe razvoja železnic, avtomobilov in gradnje cest, vse do poletov z letalom in raziskovanja vesolja. Dvajseto stoletje je ponudilo tudi razmah industrializacije in optimizacije produkcijskih procesov s pomočjo robotov; tudi na področju kina, radia, televizije, medtem pa so videorekorderji in predvajalniki glasbe domove spremenili v privatne zbirke audiovizualnega gradiva. In, seveda, splet. Posebno poglavje je namenjeno hitremu razvoju računalniške tehnologije, ki še vedno traja. In za zaključek so tu še najnovejši hit, pametne naprave v pametnem domu. Tehnologija, čeprav ima njena raba lahko tudi temne plati, s svojim razvojem piše neverjetne zgodbe človekovih dosežkov, namenjenih za lažje, učinkovitejše, zabavnejše in tudi trajnejše življenje.

Razstava je vsekakor vredna pozornosti. Najdete jo na spletnem naslovu Europeane.

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Tudi impozantni domovi potrebujejo Electrolux, c. 1915 (Dagens bild, Tekniska museet), Europeana

Skip to content