Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nov izobraževalni tečaj Medijska pismenost

Nov izobraževalni tečaj Medijska pismenost
5. 3. 2020

"Tradicionalna pismenost, torej sposobnost branja in pisanja, v današnjem času ne zadostuje več," je poudarila evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. Dodala je, da se morajo ljudje bolje zavedati možnosti, kako se lahko učinkovito izražajo in si razlagajo sporočila drugih, zlasti pri uporabi spletnih dnevnikov, iskalnikov ali oglaševanja.

"Vsi, stari in mladi, se moramo spopasti z novim digitalnim svetom, v katerem živimo. Stalno informiranje in izobraževanje sta za to pomembnejša kot predpisi," je prepričana komisarka.

Medijska pismenost se nanaša na televizijo, kino, video, spletne strani, videoigre in virtualne skupnosti. Povzamemo jo lahko kot sposobnost pridobivanja, razumevanja, ocenjevanja in ustvarjanja medijskih vsebin. Širša javnost vedno pogosteje dostopa do spletnih vsebin, ki so vidne po vsem svetu, in jih tudi objavlja. Vendar pa danes vsi ne razumejo popolnoma okolja, v katerem se takšne vsebine pišejo, gledajo ali berejo, ali možnih posledic svojih lastnih objav.

"Zato moramo vsi razvijati nove veščine, da bi postali aktivni sporočevalci in ustvarjalci medijskih vsebin. V globalnem, večkulturnem okolju se pojavljajo novi izzivi, povezani z mediji, ki prinašajo tudi vprašanja v zvezi z varnostjo, vključenostjo in dostopnostjo za vse," poudarjajo v Bruslju. (vir).

Več o Media literacy na povezavi.  

Vabimo vas, da skupaj z nami spoznate vse plati medijske pismenosti v okviru tečaja Medijska pismenost. Več na povezavi

Novico pripravila: Mojca Trtnik (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Foto: Unsplash

Skip to content