Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nordic Libraries Annual 2023

Nordic Libraries Annual 2023

Dogodek “Nordic Libraries Annual 2023” je letna konferenca, ki obravnava aktualne teme in razvoj splošnih knjižnic. Organizirali so jo Državni upravni uradi Finske, Kirjastokaisto (Library Channel) in Mestna knjižnica Espoo. Konferenca je bila financirana s strani ministrstva za izobraževanje in kulturo Finske. Letošnja konferenca je bila prenašana v živo iz nove knjižnice Lippulaiva v Espooju.

Vsako leto konferenca prinaša sveže poglede na izzive in priložnosti na področju knjižničarstva, letos pa je bila posebna pozornost namenjena konceptu samopostrežnih knjižnic. To je pomemben korak k razumevanju, kako se lahko knjižnice prilagodijo na spreminjajoče se potrebe uporabnikov in kako lahko te spremembe oblikujejo prihodnost knjižnic.

Odprtje konference so izvedli moderator Päivi Jokitalo ter knjižničarski pedagoginji Niina Bruun in Eveliina Puntari iz knjižnice Lippulaiva, Mestne knjižnice Espoo, Finska.

Razpravljali so o tem, kaj se zgodi, ko imajo uporabniki svobodo pri odločanju o tem, kako in kdaj bodo uporabljali knjižnične storitve? Kaj lahko samopostrežne knjižnice ponudijo uporabnikom? Kaj pomeni svoboda samouresničevanja in ali obstajajo omejitve? Kaj knjižnični prostor omogoča glede samostojne uporabe z drugimi? Katere zanimive primere samopostrežnih knjižnic lahko najdemo v skandinavskih državah?

Samopostrežba pomeni vključenost, skupno lastništvo prostorov, a tudi svobodo in zaupanje. Zahteva praktične rešitve, varnost in strpnost ter prilagoditev osebja in uporabnikov. Samopostrežna uporaba vpliva tudi na strokovno identiteto knjižničnega osebja.

Konferenca je bila povezana s poročilom o samopostrežnih knjižnicah na Finskem, ki je bilo objavljeno junija 2023. Poročilo je na voljo v finščini, švedščini in v skrajšani angleški različici. Objavljen je tudi blog zapis o samopostrežnih knjižnicah.

V preteklih letih so bile teme konferenc raznolike:

  • Leta 2022 je konferenca potekala od 2. do 3. novembra v Helsinkih v Centralni knjižnici Oodi in se je osredotočila na “Pismenost, knjižnice in civilno družbo”.
  • Leta 2021 je bila konferenca organizirana na spletu od 3. do 4. novembra, in se je osredotočila na knjižnice in demokracijo.
  • Konferenca “Nordic Libraries Annual: Towards Sustainable Futures” je bila prvič organizirana 5. in 6. novembra 2020.

Na povezavi so dostopni videoposnetki.

Skip to content