Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Naprava za razkuževanje knjig

Naprava za razkuževanje knjig
9. 9. 2021

V Občinski knjižnici Žalec smo od septembra 2021 veseli nove pridobitve, in sicer naprave za razkuževanje gradiva (Booksterilizer, Liva 601). Napravo smo prejeli s strani Občine Žalec, ki je bila uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. 

Sodobna naprava je namenjena za razkuževanje gradiva s pomočjo UV-svetlobe, ki v 30 sekundah omogoči 99,9-odstotno razkuževanje. Hkrati lahko razkuži 6 knjig in poleg razkuževanja opravi tudi čiščenje zraka s pomočjo notranjega filtra. Izjemno učinkovita je proti patogenim bakterijam, virusom, kemikalijam in prahu. Deluje po principu UV-svetlobe in s pomočjo ventilatorja, ki razpre knjigo in omogoči žarkom, da razkužijo tudi notranjost knjige. Ves zrak, ki pri razkuževanju kroži, se znotraj naprave filtrira, kar preprečuje nastajanje neprijetnih vonjav.

Naprava je zelo preprosta za uporabo, saj vanjo s pomočjo posebnih držal namestimo gradivo in s pritiskom na gumb »Start« vključimo razkuževanje. Razkuževanje se samodejno konča po pretečenem času, kar nam sporoči tudi časovnik na napravi.

S pomočjo naprave tako uporabnikom nudimo varnejše okolje in gradivo, saj vse vrnjeno gradivo razkužimo.

Novico pripravil: Bojan Uranjek (Medobčinska splošna knjižnica Žalec)
Naslovna fotografija: Bojan Uranjek

Skip to content