Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Največje knjižnice na svetu (9)

Največje knjižnice na svetu (9)
30. 7. 2021

Kitajska nacionalna knjižnica Ljudske republike Kitajske je z zbirko več kot 37 milijonov enot ena največjih azijskih knjižnic in ena največjih na svetu. Ima največjo zbirke kitajske literature in zgodovinskih dokumentov na svetu. 

Kot cesarska knjižnica je bila ustanovljena 9. septembra 1909 s strani dinastije Qing. Prvič so jo uradno odprli po Xinhai revoluciji, leta 1912. Leta 1916 je knjižnica dobila status depozitarne knjižnice. Julija 1928 je bilo njeno ime spremenjeno v National Peiping Library. Ko je bila oktobra 1949 uradno ustanovljena Ljudska republika Kitajska in je Peking postal njeno glavno mesto, se je Narodna knjižnica Peiping preimenovala v National Peking Library. Leta 1951 pa je ministrstvo za kulturo razglasilo, da bo uradno angleško ime Pekinška knjižnica. Oktobra 1987 se je knjižnica preselila v sodobno stavbo, ki se nahaja severno od Parka vijoličnega bambusa v okrožju Haidian.  Leta 1999 se je uradno preimenovala v Narodno knjižnico Kitajske.

V zbirki so, poleg kitajskega gradiva, še uradne publikacije Združenih narodov in tujih vlad ter zbirka literature in gradiva v več kot 115 jezikih. V zbirki so tudi želvine školjke in kosti, starodavni rokopisi … Med najbolj cenjenimi zbirkami Kitajske nacionalne knjižnice so redki in dragoceni dokumenti in zapisi iz različnih kitajski dinastij. Sprva si bralci knjig niso mogli izposojati, nekaj pred letom 1918 pa je izposoja postala dovoljena. Leta 2003 je začel delovati računalniško integriran sistem upravljanja nacionalne knjižnice ALEPH500, ki je postavil temelje za vstop knjižnice med napredne svetovne knjižnice. Povzeto po: Wikipedija.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Night view of the NLC South Area

 

Skip to content