Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Največje knjižnice na svetu (7)

Največje knjižnice na svetu (7)
28. 7. 2021

Najpomembnejša francoska knjižnica (nekoč kraljeva) ter ena najstarejših na svetu je nacionalna knjižnica francoskih dežel s sedežem v Parizu. Zbirka domuje v več stavbnih kompleksih v različnih predelih mesta, med katerimi je glavni v soseski Tolbiac v XIII. okrožju na jugovzhodu Pariza.

Je javna knjižnica pod upravo francoskega ministrstva za kulturo, s ciljem ohranjanja in nudenja dostopa do francoske kulturne dediščine. V ta namen zbira obvezne izvode publikacij vseh založnikov v Franciji, gradivo pa pridobiva tudi z nakupi.  Z več kot 10 milijonov enot gradiva, katere letno dopolnijo z okrog 50.000 novih, je ena največjih knjižnic in najstarejših na svetu, saj njeni zametki segajo v 16. stoletje. Ustanovil jo je Karel V. v Louvrski palači leta 1368. Hrani eno največjih zbirk srednjeveških in grških rokopisov. V novi stavbi v štirih stolpičih deluje od leta 1996. Vir Wikipedija.  

Na spletni strani knjižnice Bibliothèque nationale de France je objavljeno njeno poslanstvo, in sicer "zbiranje, katalogiziranje, ohranjanje, obogatitev in posredovanje nacionalne dokumentarne dediščine. BnF zagotavlja dostop do zbirk na daljavo čim večjemu številu ljudi in razvija nacionalno in mednarodno sodelovanje."

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Francoska narodna knjižnica

Skip to content