Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Največje knjižnice na svetu (6)

Največje knjižnice na svetu (6)
27. 7. 2021

Japonska nacionalna knjižnica je knjižnica japonskih dežel in ena največjih knjižnic na svetu. Ustanovljena je bila leta 1948 kot študijska knjižnica japonskega parlamenta – dieta. Izraz diet (iz latinščine) se nanaša na dvodomno sestavo parlamenta. Glavna knjižnična poslopja so v Tokiu in Kjotu, poleg tega pa ima tudi številne podružnice širom države. Stavba je bila zgrajena leta 1968 (povzeto po Wikipediji).

V knjižnici je gradivo zgornjega in spodnjega doma parlamenta, zbirka nekdanje cesarske knjižnice (ustanovljena 1872). Organizirana je po sistemu ameriške Kongresne knjižnice in služi zakonodajalcem ter celotni državi prek različnih oddelkov in 35 podružničnih knjižnic.

Glavna zbirka vsebuje več kot šest milijonov zvezkov. Knjižnica je sedež Japonskega združenja posebnih knjižnic in Centra za mednarodno izmenjavo knjig. Zakon določa, da se vse japonske publikacije deponirajo v knjižnici, kar je podlaga za računalniško ustvarjeno japonsko nacionalno bibliografijo, ki jo knjižnica izdaja (povzeto po Encyclopaedia Britannica).

Spletna stran knjižnice je dostopna tukaj.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Wiiii, CC BY-SA 3.0

Skip to content