Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Največje knjižnice na svetu (5)

Največje knjižnice na svetu (5)
26. 7. 2021

Ruska državna knjižnica se nahaja v Moskvi. Glede na zbirko knjig je največja knjižnica v državi in peta na svetu (17,5 milijona). Leninka, kot ji pravijo Moskovčani (ker se je nekoč imenovala po Vladimirju Leninu), je najbolj znana in največja knjižnica v Rusiji. Njena zbirka vključuje več kot 47 milijonov gradiva. V njej hranijo kopije vseh publikacij, ki izidejo v državi. Knjižnica ima več kot 275 km polic vključno z več kot 17 milijoni knjig in zvezkov, 13 milijoni revij, 350 tisoč glasbenih partitur in zvočnih zapisov, 150.000 zemljevidov in drugo. Gradivo je zapisano v 247 jezikih sveta, tuji del predstavlja približno 29 odstotkov celotne zbirke. Del njene zbirke je shranjen v Hiši Paškova, glavno skladišče knjig pa se nahaja v sosednji stavbi iz časov sovjetskega obdobja. Najbolj priljubljene so njene čitalnice. V njih lahko naletite na celo vrsto bralcev, od mladih študentov do priznanih profesorjev, medtem ko so slavne zelene namizne svetilke zaščitni znak knjižnice.

Med letoma 1922 in 1991 je bil v knjižnici deponiran vsaj en izvod vsake knjige, izdane v ZSSR, kar se nadaljuje tudi danes, pri čemer je knjižnica z zakonom obvezana za shranjevanje obveznih izvodov. Več na spletni strani Ruske državne knjižnice. Vir: Wikipedija in Russia Beyond.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Main Building of Russian State Library, Moscow. The writing in the top reads: "The state library of USSR named after Lenin".

Skip to content