Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Največje knjižnice na svetu (3)

Največje knjižnice na svetu (3)
22. 7. 2021

The New York Public Library je sestavljena iz mreže splošnih knjižnic v New Yorku. Knjižnica je s skoraj 53 milijoni enot gradiv in razpršena na 92 lokacij oziroma ima 132 organizacijskih enot, druga največja knjižnica v ZDA (za Kongresno knjižnico) in po nekaterih navedbah tretja, po Wikipediji pa četrta največja na svetu.[4] Je zasebna, nevladna, upravljana neodvisno, neprofitna družba, ki se financira z zasebnimi in javnimi sredstvi.[5]

Knjižnica ima podružnice v okrožjih Bronxu, Manhattanu in Staten Islandu in je povezana z akademskimi in strokovnimi knjižnicami v metropolitanskem območju New Yorka. Drugih dveh mestnih okrožjih, Brooklyn in Queens, ni v mreži splošne knjižnice New York. Enote knjižnice so odprte za javnost in jih sestavljajo izposojevalne knjižnice. Splošna knjižnica v New Yorku ima tudi štiri raziskovalne knjižnice, ki so prav tako odprte za javnost. Vir: povzeto po Wikipediji.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: The Stephen A. Schwarzman Building of the New York Public Library, more widely known as the Main Branch or simply as "the New York Public Library" in May 2011.

Skip to content