Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Največje knjižnice na svetu (10)

Največje knjižnice na svetu (10)
2. 8. 2021

Danska kraljeva knjižnica (dansko: Det Kongelige Bibliotek) v Kopenhagnu je nastala iz danske nacionalne knjižnice in univerzitetne knjižnice Univerze v Københavnu. Sodi med največje knjižnice na svetu in največje v Skandinaviji. Leta 2017 se je združila z Državno in univerzitetno knjižnica v Aarhusu. Čeprav je zdaj to ena ustanova, se ločeni lokaciji v obeh mestih ohranjata.

Danska Kraljeva knjižnica je bila leta 1482 ustanovljena kot univerzitetna knjižnica, leta 1648 pa je postala nacionalna. Kot nacionalna knjižnica, kraljeva knjižnica upravlja z nacionalno kulturno dediščino v obliki različnih vrst objavljenih del: knjige, periodika, časopisje, letaki, rokopisi, dokumenti, zemljevidi, slikovno gradivo, fotografije in glasba v klasični in digitalni obliki.
Danska Kraljeva knjižnica se trudi omogočiti najboljši možen dostop do svojih zbirk v znanstvene in študijske namene, obenem pa skrbi tudi za to, da so zbirke na varnem in ohranjene za naslednje rodove. Knjižnica zagotavlja univerzi in celotni državi dostop do relevantne in obsežne zbirke študijske literature v tradicionalni in digitalni obliki. 

Knjižnico je leta 1648 ustanovil Kralj Frederik III, ki je prispeval obsežno zbirko evropskih del. Za javnost je bila odprta leta 1793. Leta 1989 se je združila s  prestižno Univerzitetno knjižnico v Kopenhagnu (ustanovljeno leta 1482). Leta 2005 je bila združena z Dansko nacionalno knjižnico za znanost in medicino, zdaj Fakultetno knjižnico za naravne in zdravstvene vede. Uradno ime od 1. januarja 2006 je Kraljeva knjižnica, Danska nacionalna knjižnica in knjižnica Univerze v Kopenhagnu (dansko: Det Kongelige Bibliotek, Danmarks Nationalbibliotek og Københavns Universitetsbibliotek). 

Stara stavba mesta Slotsholmen je bila zgrajena leta 1906. Leta 1999 so odprli novo stavbo, ki meji na staro, znano kot Črni diamant. Imenovana je po zunanji črni barvi marmorja in stekla. Črni diamant tvorita dve črni kocki, ki sta rahlo nagnjeni nad cesto. Vmes je osemnadstropni atrij, katerega stene so bele in valovite oblike, z nekaj prečnimi hodniki, ki povezujejo obe strani, in balkoni v vsakem nadstropju. Zunanja stena atrija je steklena s pogledom na morje.

Knjižnica je odprta za vse, starejše od 18 let. Za uporabo redkih in dragocenih predmetov pa veljajo posebna pravila. 

Viri: Wikipedija in eod eBooks

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Danska kraljeva knjižnica (Črni diamant), avtor: Laura Stamer

Skip to content