Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Najstarejša stalno delujoča knjižnica na svetu

Najstarejša stalno delujoča knjižnica na svetu

Ali ste vedeli, da je najstarejša stalno delujoča knjižnica na svetu Knjižnica svete Katerine v Egiptu?

Knjižnica je bila ustanovljena nekje med letoma 548 in 565. Samostanska knjižnica hrani drugo največjo zbirko zgodnjih kodeksov in rokopisov na svetu, ki jo po številu prekaša le Vatikanska knjižnica.

Knjižnica samostana svete Katarine je s svojimi redkimi knjigami in rokopisi ena najpomembnejših knjižnic pri katerem koli samostanu. Nahaja se v stari zgradbi južno od cerkve Spremenjenja Kristusa Odrešenika in vsebuje okoli 6.000 rokopisov o različnih temah, vključno z vero, zgodovino, geografijo in filozofijo, od katerih je najstarejši iz 4. stoletja.

Zbirka rokopisov v knjižnici je v veliko jezikih, vključno z 2.319 rokopisi v grščini, 600 v arabščini, 284 v latinščini in 86 v gruzijščini.

Sinajski kodeks je datiran v drugo četrtino 4. stoletja. Gre za čudovit rokopis Svetega pisma, ki je prvotno vseboval celotno Staro in Novo zavezo ter Hermajevega pastirja in Barnabovo pismo. Stran je napisana v štirih stolpcih, v jasni in pravilni pisavi. Codex Sinaiticus vsebuje najstarejšo ohranjeno popolno Novo zavezo. Codex Sinaiticus in Codex Vaticanus sta najstarejša izvoda svetih spisov, napisanih na pergamentu. Učenjaki menijo, da ohranjajo zelo zgodnjo raven besedila in njihovo preučevanje je nujno potrebno za vsakogar, ki želi preučevati zgodovino besedila svetih spisov. Zdaj je eden od velikih zakladov Britanske knjižnice.

Več podrobnosti in zanimivosti na povezavi.

Skip to content