Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada IFLA Green Library – prva nominiranka

Nagrada IFLA Green Library – prva nominiranka

Prijava kolumbijske knjižnice Empresas Públicas de Medellín (EPM) je bila ocenjena kot popolna in impresivna, predvsem pa občudovanja vredna, saj se knjižnica ukvarja z vsemi vidiki trajnosti in je trajnost v središču njene strategije. Ima velik vpliv na družbo in ozaveščenost o trajnosti okolja.

Prostor za usposabljanje, odprt za širšo javnost, ki se nahaja v središču Medellina, v bližini La Alpujarra, podzemne železnice in parka Luces, je sodoben prostor z odličnim razgledom na mesto.

Knjižnica EPM, ki so jo odprli 2. junija 2005, je izraz socialne projekcije velikega podjetja, njegove sposobnosti, da prispeva k napredku skupnosti s podpiranjem kulture, izobraževanja, znanja in spodbujanjem učinkovite uporabe javnih storitev. Knjižnica EPM, oblikovana v obliki »piramide znanja«, izhaja od splošnega v svojih prvih nadstropjih proti specifičnemu v svojih višjih nivojih.

Znanost, industrija, okolje in tehnologija so posebna področja knjižnice EPM, ki je edinstvena na tem področju, ker je specializirana in omogoča prost dostop širši javnosti ter spodbuja znanstveni, tehnološki in poslovni razvoj mesta in regije. Seveda ta specializacija ne pomeni, da razpoložljivo gradivo ni dostopno vsem, saj je že zaradi svoje piramidalne zasnove dostop do znanja in virov informacij zelo širok, od najbolj osnovnih do najbolj specializiranih področij. Knjižnica EPM je dragoceno dopolnilo splošnim knjižnicam, ne le zato, ker zapolnjuje vrzel, temveč tudi zaradi dela, ki ga naj bi opravila v procesih oblikovanja raziskovalnih navad ter zbiranja in razširjanja specifičnega znanja, ki je na voljo celotni skupnosti.

Več informacij na Wikipediji.

Več o nagradah v prispevku ENSULIB announces the Top Six Green Libraries and Green Library Projects 2023.

Zmagovalci bodo razglašeni na odprti seji ENSULIB-a v okviru IFLA WLIC 2023, ki bo v Rotterdamu od 21. do 25. avgusta.

Skip to content