Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada IFLA Green Library – druga nominiranka

Nagrada IFLA Green Library – druga nominiranka

Knjižnico »Illyés Gyula« okraja Tolna so izbrali zaradi izjemne vključenosti v skupnost ter partnerstev z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi organizacijami. Poleg tega v madžarski knjižnici kažejo železno voljo, da naredijo nekaj, kar ima resničen učinek v okolju.

Okrajna knjižnica Tolna je bila odprta leta 1952, poimevanje Gyula Illyés pa ima od leta 1994.

Predvidoma jeseni letos se jim bodo uresničile več kot polstoletne sanje, saj se v nekdanji vojašnici gradi nov center znanja, kjer bo okrajna knjižnica dobila nove prostore. V novi moderni stavbi v Szekszárdu, ki ustreza potrebam 20. stoletja, bosta združena arhiv in knjižnica. Razprostirala se bo na 3500 kvadratnih metrov velikem objektu z dvonadstropnim skladiščem in 62 parkirnimi mesti.

Poslanstvo knjižnice je uveljavljati zeleni in ekološki pristop ter s tem krepiti svojo družbeno vlogo. Med osnovnimi cilji so širjenje znanja, ki oblikuje odnos, zbiranje ekoloških informacij in na njih temelječ razvoj storitev. Oblikovali so zeleno delovno skupino z namenom vzpostavitve trajnostno ozaveščenega delovanja ter povezovanja praks in storitev, ki krepijo odgovornost do okolja. Upajo, da bo ustanova postala navdihujoča lokacija za trajnostno ozaveščeno izobraževanje in izmenjavo znanja. V ta namen imajo spletno stran, kjer želijo predstaviti zelene vsebine knjižnice, med drugim imajo tudi knjižnico semen, zelene večere, predstavitve knjig na temo trajnosti, eko artikle, povezave na partnerje knjižnice, ki se ukvarjajo s trajnostjo, spletne igre …

Več o nagradah v prispevku ENSULIB announces the Top Six Green Libraries and Green Library Projects 2023.

Zmagovalci bodo razglašeni na odprti seji ENSULIB-a v okviru IFLA WLIC 2023, ki bo v Rotterdamu od 21. do 25. avgusta.

Skip to content