Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada IFLA Green Library – tretja nominiranka

Nagrada IFLA Green Library – tretja nominiranka

Za nagrado in izbor treh najboljših zelenih knjižnic na svetu leta 2023 je bila izbrana tudi Vietnamsko-nemška univerzitetna knjižnica. V utemeljitvi je izpostavljena novo zgrajena energijsko varčna stavba, ki je tesno povezana s kampusom ter tudi učinkovitost delovanja delovne skupine, specializirane za izvajanje strateških akcijskih programov za spodbujanje trajnosti.

Vietnamese-German University Library (VGU) je osrednje središče univerze, ki uporabnikom zagotavlja nemoten dostop do inovativnih storitev, bogatih informacijskih virov in najsodobnejših zmogljivosti za pospeševanje učnih, poučevalnih in raziskovalnih zmogljivosti univerze. Knjižnica je najsodobnejši primer knjižnice v Vietnamu, ki nudi široko paleto sodobne opreme in odličen kraj za študij, raziskovanje in sodelovanje v skupnosti. Izkušeno in usposobljeno osebje je vedno pripravljeno zagotoviti najboljše storitve in vire uporabnikom VGU za njihovo vseživljenjsko učenje, pa tudi lokalni skupnosti.

Vietnamsko-nemška univerzitetna knjižnica se zavzema za izvajanje večplastnih pobud za trajnostni razvoj. Ker se zaveda pomena vključevanja okoljskih politik v knjižnično prakso, je direktor knjižnice soustanovil skupino GREEN Inspiration in imenoval ekipo zelene knjižnice. Projekti in kampanje, ki so jih sprožili, so naredile izjemne spremembe in vplivale na skupnost VGU s širjenjem ozaveščenosti o trajnosti na lokalni in mednarodni ravni. Ima tudi ključno vlogo pri dejanjih in ozaveščanju o okolju prek knjižničnih zbirk, storitev, prostora in objektov, programov za izobraževanje uporabnikov, zelene izmenjave znanja, promocije v medijih in prek trajnostnih praks v knjižnici.

Obseg zelenih praks poudarja izvajanje fizične, ekonomske, socialne in okoljske trajnosti ter obravnava številne cilje trajnostnega razvoja (SDG, ZN). Primer vključujoče knjižnice za trajnostni razvoj je pionirska pobuda v Vietnamu, zavezana inovativnim idejam o uporabi zelenih virov (papir, voda, elektrika) po pobudi 3R “Zmanjšaj-ponovno uporabi-recikliraj”; zelena dostopnost in zeleno deljeno gospodarstvo (dostopnost storitev, informacijskih virov, fizičnega prostora, objektov, eko vožnje); zelena energija in viri (varčevanje z energijo, ponovna uporaba odpadne vode in zmanjšanje porabe vode, brezpapirna uporaba); ekipa zelene knjižnice in zelena pisarna (vsa ekipa predana trajnosti, zelena drevesa in trajnost na vsakem vogalu knjižnice).

Za dolgoročno trajnost imata knjižnica VGU in GREEN Inspiration načrt za izvedbo številnih programov, vključno z zmanjšanjem porabe plastike, zmanjševanjem spletnega nakupovanja za preveliko embalažo, sajenjem več zelenih dreves okoli knjižnice in kampusa ter učinkovitim izvajanjem centraliziranega sistema upravljanja za zmanjšanje rabe energije in virov, več namestitev obnovljive sončne energije, kot tudi vključevanje skupnosti za zelene donacije in zelene dejavnosti, ki obravnavajo vključujočo in inovativno knjižnico.

Še naprej si bodo prizadevali za ustvarjanje bolj zelene in trajnostne prihodnosti z vključujočimi knjižničnimi pobudami. Verjamejo, da imajo knjižnice ključno vlogo pri spodbujanju okoljske ozaveščenosti, spodbujanju ljubezni do narave in navdihovanju trajnostnih praks v skupnosti. (Vir: VGU)

Več o nagradah v prispevku ENSULIB announces the Top Six Green Libraries and Green Library Projects 2023.

Zmagovalci bodo razglašeni na odprti seji ENSULIB-a v okviru IFLA WLIC 2023, ki bo v Rotterdamu od 21. do 25. avgusta.

Skip to content