Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada IFLA Green Library 2023 za najboljši projekt zelene knjižnice – prvi

Nagrada IFLA Green Library 2023 za najboljši projekt zelene knjižnice – prvi

Utemeljitev recenzentov o izboru knjižnice The West Vancouver Memorial Library za nagrado: “Ta projekt še posebej poudarja skupnost (in raznolikost) ter poroča o številu obiskovalcev na dogodkih. Pobuda je inovativna, recenzenti so opazili, da program na nov način združuje leposlovne in podnebne programe. Zato je projekt v primerjavi z drugimi zelo drugačen in edinstven.”

Knjižnica West Vancouver Memorial Library je odprla svoja vrata 11. novembra 1950 kot uradni vojni spomenik, posvečen živemu spomeniku in večnemu spominu na hrabre ljudi, ki so žrtvovali svoja življenja v drugi svetovni vojni.

Odbor za knjižnico je navedel razloge, zakaj bi knjižnica lahko bila primeren poklon padlim vojakom v Zahodnem Vancouvru (91 padlih vojakov iz prve in druge svetovne vojne):

“Splošna knjižnica je zgled duha in pomena svobodnih demokratičnih institucij. Njene police so odprte za pisce vseh mnenj. Je brez političnih vplivov. Njene storitve so na voljo vsem družbenim slojem in vsem ekonomskim, rasnim ali verskim skupinam. Eno prvih dejanj totalitarnih držav je bilo očiščenje knjižnic vsega gradiva, ki izražajo razsvetljena demokratična načela. V spomin na naše padle trdimo, da je splošna knjižnica za to edinstvena.”

Leta 2019 je okrožje West Vancouver razglasilo izredne podnebne razmere. Odziv knjižnice na to je program Climate Future – pobuda, ki vabi skupnost, da se združi, da bi poglobila znanje in ukrepala glede podnebne krize. V okviru te pobude so pripravili komplet orodij (v angleščini, farsiju in poenostavljeni kitajščini) za podnebne ukrepe, ki jih lahko izvaja vsak prebivalec, da zmanjša ogljični odtis v petih kategorijah: hrana, stvari, prevoz, zgradbe in narava. Vključili so tudi dodatek z naslovom Delovanje skupaj z nasveti, kako sodelovati s svojo skupnostjo in vlado pri zagovarjanju večjih sprememb. Na koncu je tudi bralni seznam z izbranimi leposlovnimi in neleposlovnimi naslovi, vključno s filmi …

Knjižnica izvaja različne programe za ozaveščanje prebivalcev, kako ukrepati in narediti pozitivne spremembe za skupno podnebno prihodnost: za družine, za otroke v različnih starostnih obdobjih, o zeleni kuhinji, uporabi umetne inteligence za pomoč okolju, organizira pogovore o prihodnosti gradnje stanovanj z vključitvijo tehnologije (neto zero stanovanja) …

Več o nagradah v prispevku ENSULIB announces the Top Six Green Libraries and Green Library Projects 2023.

Zmagovalci bodo razglašeni na odprti seji ENSULIB-a v okviru IFLA WLIC 2023, ki bo v Rotterdamu od 21. do 25. avgusta.

Skip to content