Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada IFLA Green Library 2023 za najboljši projekt zelene knjižnice – drugi

Nagrada IFLA Green Library 2023 za najboljši projekt zelene knjižnice – drugi

Utemeljitev Biblioteca Civica Villa Valle za nagrado: “Ta vloga je predstavila več kot le semensko knjižnico. Dolgoročni učinki so vidni, prav tako dobro sodelovanje skupnosti.”

Knjižnica Valdagno je bila ustanovljena leta 1956 v Palazzo Festari. Leta 1968 so sedež preselili v prostore v zgornjem nadstropju mestne hiše in se leta 1970 ponovno vrnili v Palazzo Festari v prvem nadstropju s knjižno dediščino okoli 9000 zvezkov. Leta 1978 je v prostorih knjižnice našel prostor tudi Zgodovinski arhiv občine. Prenos na sedanjo lokacijo, Villa Valle, je potekal julija 1983, zahvaljujoč donaciji družine Marzotto.

Leta 2018 vzpostavljena knjižnica semen Valdagno je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen, projekt za promocijo kulture zemlje, aktivnega državljanstva, znanja in spoštovanja okolja. Semena se nahajajo v kataložni omari v glavni avli knjižnice, v vrečkah, ki označujejo čas za setev in čas za pobiranje pridelkov. Uporabniki si lahko izposodijo do tri vrečke hkrati in nato semena prinesejo nazaj, ko rastlina zraste in proizvede nova semena. Za razširitev “kataloga” – ki ima danes 135 vrst in približno 150 izposoj letno – knjižnica sprejema darila semen.

Knjižnica spodbuja izmenjavo znanj zahvaljujoč posebni zbirki knjig na to temo in predlogom za dogodke ter dejavnosti: od srečanj do delavnic, od izletov do tečajev na temo trajnosti, hortikulture, obrezovanja, čebelarstva, divjih zelišč. Zahvaljujoč knjižnici semen lahko mesto računa na čebelnjak, ki ga je mogoče obiskati v Parco della Favorita, in na 16 cvetličnih travnikov. Cenijo žuželke opraševalke, ki jih je veliko v bližini šol in so se takoj vključile v projekt.

Delovanje knjižnice semen je bilo do leta 2022 brezplačno, zahvaljujoč delovni skupini, ki podpira knjižnico. Leta 2022, zahvaljujoč donaciji Cariverona po zmagi na razpisu v sodelovanju z mestnim muzejem Dal Lago, je bilo mogoče pridobiti sredstva za širitev dejavnosti, zlasti v šolah.

Več o nagradah v prispevku ENSULIB announces the Top Six Green Libraries and Green Library Projects 2023.

Zmagovalci bodo razglašeni na odprti seji ENSULIB-a v okviru IFLA WLIC 2023, ki bo v Rotterdamu od 21. do 25. avgusta.

Skip to content