Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nacionalni mesec skupnega branja 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2023
16. 6. 2023
mag. Mateja Drnovšek Zvonar
Osnovna šola Polje
NMSB2023

Letos bo Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) potekal od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 8. oktobra (zaključek Tedna otroka®). Pobudniki NMSB 2023 so:

Skupaj s partnerji in podporniki so že začeli s pripravami za nov cikel skupnih bralnih dogodivščin. V letu 2023 bodo posebno pozornost namenili:
  1. Promociji nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti v domačem in mednarodnem prostoru
    V luči Slovenije kot častne gostje na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu in prihodnje leto na knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni. Temu bo namenjena vrsta aktivnosti, med drugim tudi plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj.
  2. Branju strokovne in stvarne literature za vse starostne skupine
    Temu bo letos namenjen nacionalni strokovni posvet Bralnega društva Slovenije “Branje za znanje”, s katerim se 8. septembra uradno začenja NMSB 2023.
  3. Medgeneracijskemu branju
    Poleg projekta Medgeneracijsko branje, ki ga pripravlja Društvo Bralna značka Slovenije ZPMS, bo letošnja novost tudi vseslovenska akcija Pokloni čas, polepšaj dan, ki jo pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. V ta namen na spletni strani NMSB pod posebnim zavihkom najdete tudi obširna gradiva, ki vam bodo v pomoč pri pripravi tovrstnih dejavnosti.
Še več dogodkov pa je v dogodkovniku NMSB 2023. Organizatorji vabijo k sodelovanju.
Skip to content