Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mreža znanja

Mreža znanja
2. 12. 2021
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica

Mreža znanja je vsakoletni dogodek Arnesa – jesenska konferenca, katere program je namenjen informatikom in računalnikarjem s področij izobraževanja, raziskovanja in kulture (vseh slovenskih univerz, raziskovalnih zavodov, srednjih in osnovnih šol, šolskih centrov ter kulturnih organizacij). Pokriva predvsem sistemske vidike uporabe novih tehnologij in tudi predstavitve dobrih praks. Potekala je štiri dni. Prvič sta bila na Mreži znanja na sporedu dva spremljevalna dogodka.

Mreža znanja se je tako začela z okroglo mizo o digitalnih pravicah otrok in mladostnikov (23. november) z naslovom Digitalna edukacija: Kakšne kompetence omogočajo mladim uresničevanje digitalnih pravic?, na kateri so sodelovali Katja K. Ošljak, Zavod Vsak; dr. Borut Čampelj, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport; dr. Slavko Gaber, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani; Domen Savič, Državljan D; Urška Henigman, Radio Prvi.

Drugi dan (24. november) je bil v prvem delu posvečen odprti znanosti in superračunalnikom. Popoldne je sledila uradna otvoritev z nagovori. Nato je bilo govora o komunikaciji in uporabi zaslonov pri otrocih ter varnosti na spletu. Pozornost je bila namenjena komuniciranju znanosti v času epidemije in različnim vidikom digitalizacije izobraževanja. Predstavljenih je bilo nekaj primerov dobrih praks pri pouku. V zaključku so bili predstavljeni najboljši primeri, ki so jih opazili Netko žiranti  ter so zgled za vse bodoče ustvarjalce digitalnih vsebin na področju izobraževanja in znanosti.

Tretji dan (25. november) je bil obarvan z omrežji, novimi projekti, ki so namenjeni digitalizaciji izobraževanja ter novostim, ki jih je Arnes vključil v svoje storitve, Izum dostop do knjižnice prek aplikacije. Predstavljena je bila nova izjema za uporabo avtorskih del pri pouku preko spleta. Sledili so zelo zanimivi inovativni primeri dobrih praks z uporabo različnih spletnih orodij pri pouku in izvedba informativnega dneva na daljavo, različni sodobni pristopi in tehnologije, da znanje približajo učencem, dijakom in študentom.

Na spletišču #mrezaznanja in portalu Arnes Video najdete posnetke predavanj in vse prosojnice.

Četrti dan (30. november) je potekala hibridna delavnica Moji podatki, moja stvar – Seminar Informacijskega pooblaščenca o varstvu osebnih podatkov najstnikov, ki so jo izvedli Mojca Prelesnik, dr. Jelena Burnik, Anže Novak, Alenka Jerše, mag. Urban Brulc, Neja Domnik, Matej Sironič, Informacijski pooblaščenec RS. Na zadnji dan novembra pa se bo konferenca zaključila z delavnico o varstvu osebnih podatkov najstnikov, ki jo organiziramo z Informacijskim pooblaščencem RS. V kratkem bodo dodali še posnetke tega seminarja.

 

Skip to content