Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mreža znanja

Mreža znanja
23. 11. 2021

Vabljeni na sklop predavanj Od odprtih podatkov do inovacij, ki bo potekal 24. novembra 2021 v okviru konference Mreža znanja 2021, v sodelovanju s slovenskim predstavništvom NI4OS-Europe.

Na znanju in inovacijah temelječa družba je družba prihodnosti. Raziskovalna in inovacijska dejavnost razvijata novo znanje, veščine in kompetence ter njihovo uporabo, generator so raziskovalni podatki. Evropski oblak odprte znanosti (EOSC) in evropska superračunalniška iniciativa EuroHPC zagotavljata vse potrebno za obvladovanje raziskovalnih podatkov ter podporo napredovanju znanosti in tehnologije, v Sloveniji pa te iniciative dodatno spodbujajo domača vlaganja v obvladovanje podatkov, superračunalniška omrežja, tehnologije znanja ter podatkovne repozitorije. Za ohranitev vpetosti v mednarodne raziskovalne tokove moramo zagotoviti pogoje za razvoj in vzdrževanje potrebne e-infrastrukture, ki bo omogočala, da povsem izkoristimo nastajajoče sodelovalne oblike raziskovalne dejavnosti (Evropski oblak odprte znanosti – EOSC), ki bo temeljila na mednarodno povezanih podatkovnih raziskovalnih infrastrukturah in e-storitvah za raziskovalce. Povezovanje z EOSC v Sloveniji vzpostavlja prav slovensko predstavništvo evropskega projekta Nacionalne pobude za odprto znanost v Evropi (NI4OS-Europe – National Initiatives for Open Science in Europe).

Predavanja bodo potekala v živo, drsnice in posnetke  bodo po dogodku tudi objavili. Celoten program s povzetki je na voljo na povezavi

Prosimo, da se na dogodek prijavite na povezavi

Novico posredovala: Brina Klemenčič
Novico pripravila: Milena Bon in Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Plakat dogodka

Skip to content