Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Motivacijski zaključek bralne značke v 1. vzgojno-izobraževalnem obdobju

Motivacijski zaključek bralne značke v 1. vzgojno-izobraževalnem obdobju
9. 6. 2021
Andreja Nagode Burger
Osnovna šola Komenda Moste
Andreja Nagode Burger

Ob letošnji 60-letnici Bralne značke Slovenije so se na OŠ Komenda Moste odločili, da bralno značko zaključijo slavnostno in motivacijsko. V edinem sončnem tednu doslej sta šolski knjižničarki OŠ Komenda Moste učencem 1. vzgojno-izobraževalnega obdobja, ki so opravili bralno značko, pripravili pravljično obarvan dogodek na prostem. Poimenovali sta ga Bralnice pod soncem.

Zelenica in sedeži
V družbi sonca sta jih pričakali na travi pred šolo, kjer so prvošolci in drugošolci vsakega oddelka posebej slišali pesmice Andreja Rozmana Roze iz pesniške zbirke Dvanajst mesecev, spomnili so se na slovensko ljudsko pravljico o dvanajstih mesecih, potem pa so prisluhnili še novejši zgodbi o deklici Marici, njeni hudobni mačehi in dvanajstih mesecih Izpod snega naravnost v sladoled pisateljice Klarise Jovanović iz knjige Pravljica, pogrni se.

Učenci so se po branju posladkali s sladoledom, dobili so tudi recept za pripravo. Na koncu so mentorice svojim “značkarjem” slavnostno podelile priznanja za opravljeno bralno značko v šolskem letu 2020/21. Aplavz se je razlegal daleč naokrog, tudi za mentorice in knjižničarki.

Tretješolcem sta najprej predstavili zgodovino in pomen bralne značke. Pokazali sta jim značke, ki sta jih osvojili v osnovni šoli.

bralne značke

Potem sta prebrali knjigo Alje Pak Storjak Verjamem v drugačne sanje. Pripoveduje o deklici, njenem puhastem oblačku, zvezdah in željah. Po branju je vsaj učenec na izdelano papirnato zvezdico zapisal svojo največjo željo.

Ker so učenci s sodelovanjem pri bralni znački izpolnili želje mentoric, knjižničark in koordinatorice bralne značke, so si zaslužili mrzlo in sladko nagrado s posebno zvezdico. Polni dobre volje smo se na koncu še fotografirali in se poslovili s spominsko bralno kazalko.

Vsi udeleženci, učenci in njihove mentorice, so se vračali v šolo nasmejani in motivirani za nadaljnje sodelovanje pri bralni znački.

Skip to content