Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mesto Reka se ponaša z novo sodobno splošno knjižnico

Mesto Reka se ponaša z novo sodobno splošno knjižnico
31. 1. 2024
Vesna Trobec (osebni arhiv)

Hrvaško obmorsko mesto Reka se od konca lanskega leta ponaša z novo knjižnično stavbo. Osrednja knjižnica se je iz pretesne zgradbe sredi mesta preselila v nekdanjo stavbo tovarne predelave tobaka Rikardo Benčić, zgrajene v drugi polovici 19. stoletja. Četrt »Art kvart Benčić«, kjer že delujejo Otroška hiša (Dječja kuća) z otroško knjižnico, Muzej Palača sladkorja (Palača Šećerane, ohranjena industrijska stavba za predelavo sladkorja), ter Muzej moderne in sodobne umetnosti, bo sedaj z novo knjižnico v celoti zaživela kot kulturno, bralno in umetniško središče Reke.

Slavnostna otvoritev knjižnice za meščane se je odvila v četrtek, 21. decembra 2023. Sodelavke Mestne knjižnice Ljubljana smo se udeležile petkove predstavitve, namenjene strokovni knjižnični javnosti.
V Mestni knjižnici Ljubljana s kolegi Mestne knjižnice Reka sodelujemo že nekaj let, lansko leto smo na primer knjižnici donirali naš nekdanji bibliobus. Nadaljnje sodelovanje sta direktorja dr. Teja Zorko in Niko Cvjetković slavnostno obeležila s podpisom sporazuma o sodelovanju med obema knjižnicama.

Podpis sporazuma o sodelovanju direktorjev knjižnic dr. Teje Zorko MKL in Nika Cvjetkovića

Podpis sporazuma o sodelovanju direktorjev knjižnic dr. Teje Zorko MKL in Nika Cvjetkovića

Na predstavitvi so nas hrvaški kolegi popeljali po novih prostorih knjižnice, nam predstavili delovanje novega RFID in transportnega sistema, seznanili smo se tudi z novo celostno grafično podobo knjižnice ter spletno stranjo, ki so ju posodobili ob selitvi knjižnice.
Mestna knjižnica Reka je osrednja javna knjižnica mesta in šteje okoli 25.000 aktivnih članov. Knjižnično mrežo sestavljajo že prej omenjena otroška knjižnica Stribor v Otroški hiši, podružnice Trsat, Turnić, Zamet in Drenova, dva bibliobusa (pokrajinski in mestni) te Knjižnici Vid Omišljanin in Čavle.
Nova knjižnica se razprostira na 4.530 m2 v štirih nadstropjih in se iz pritličja, ki je namenjeno druženju in glasnejših aktivnostim, z vsakim nadstropjem pomikamo h tišjim aktivnostim – branju in študiju. V notranjosti stavbe so ob prenovi ohranili kovinsko konstrukcijo s stebri in stopniščem, ki se lepo umešča v sodobno opremljeno knjižnico.

Vhod v knjižnico

Vhod v knjižnico

Ohranjene kovinske stopnice

Ohranjene kovinske stopnice

V knjižnici so uvedli kompleksen sistem avtomatizacije vertikalne distribucije gradiva, ki temelji na tehnologiji RFID. Gradivo je mogoče vrniti v pritličju na knjigomatu, ki je uporabnikom na voljo za vračilo knjig 24 ur na dan. Potovanje knjige na pravo lokacijo v nadstropju lahko spremljamo v živo, saj steklena stena omogoča pogled vse do vrha, od oddaje knjige v pritličju do nadstropja, kjer se gradivo odloži v voziček.

Knjigomat za vračilo gradiva

Knjigomat za vračilo gradiva

Transportni sistem – vozički za prevoz gradiva

Transportni sistem – vozički za prevoz gradiva

Transportni sistem

Transportni sistem

Naprave za samostojno izposojo gradiva so na voljo v vseh etažah knjižnice. V pritličju stavbe je osrednji uporabniški pult, kjer obiskovalci in uporabniki dobijo osnovne informacije o knjižnici.
Pritličje je zasnovano kot dnevna soba, kjer je z novima prostoroma, imenovanima Mladinska soba in Zvočnik, možno ustvarjati in kakovostno preživljati prosti čas, hkrati je v pritličju tudi osrednji prostor za srečanja, pogovore, predavanja.

Informacijski pult v pritličju

Informacijski pult v pritličju

Razstavni prostor

Razstavni prostor

Največja novost knjižnice je prav gotovo oddelek za mlade, fizično umeščen v pritličje, z vsebinami s področja kreativne kulture, kot so strip, 3D tisk in elektronika, ter v povezavi s programom Ameriškega kotička. Prostor Zvočnik je glasbeni, tonski in video oddelek s filmsko in igralno sobo ter prostorom za glasbeno montažo, vadbo glasbenih skupin in sobo s ponudbo »longplejk«, ki jih lahko obiskovalci tudi poslušajo. Vse dodatno popestri čitalnica, prostor z dnevnimi časopisi in revijami za vse generacije.

Glasbena soba za vadbo glasbenih skupin

Glasbena soba za vadbo glasbenih skupin

Čitalnica

Čitalnica

Med knjižnimi policami

Med knjižnimi policami

Tik ob vhodu, je zaradi lažje dostopnosti, urejen prostor za slepe in slabovidne osebe, oddelek pa je opremljen s potrebno avdiovizualno in knjižnično opremo.
V prvem nadstropju knjižnice je obiskovalcem na voljo leposlovje razdeljeno po žanrih. V drugem nadstropju se nahaja strokovni oddelek z ustreznimi študijskimi celicami za tiho delo in študij. V vseh nadstropjih so tudi privlačni kotički za branje z mizicami in stoli.

Kotiček za študij

Kotiček za študij

Leposlovni oddelek

Leposlovni oddelek

Notranjost knjižnice

Notranjost knjižnice

V tretjem nadstropju, v mansardi, se nahajajo vse službe Mestne knjižnice Reka ter računalniška in multifunkcionalna učilnica Mestne knjižnice Reka, namenjena učenju, izobraževanju.
Kot je povedal direktor knjižnice Reka Niko Cvjetković je bil projekt rekonstrukcije in revitalizacije nekdanjega industrijskega kompleksa Rikard Benčić ena od kulturnih prioritet mesta Reka in eden največjih projektov kulturne infrastrukture v Republiki Hrvaški. Z izvedbo projekta je nastala Umetniška četrt Benčić – kulturno središče Rečank in Rečanov.

Pogled iz knjižnice na Otroško hišo in muzej sladkorja

Pogled iz knjižnice na Otroško hišo in muzej sladkorja

Skip to content