Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mednarodno srečanje partnerjev mreže EOD in šesto srečanje projekta EODOPEN

Mednarodno srečanje partnerjev mreže EOD in šesto srečanje projekta EODOPEN
20. 5. 2022
Andreja Hari
sodelavka projekta EODOPEN, Narodna in univerzitetna knjižnica
logotip projekta

Od začetka pandemije COVID-19 so srečanja partnerjev mreže EOD (E-knjige po naročilu) in projekta EODOPEN (E-knjige po naročilu – odpiranje dostopa do gradiva za evropske uporabnike spleta) potekala v spletnem okolju. Tokratno mednarodno srečanje je potekalo 12. in 13. maja 2022 in sicer ga je gostila Nacionalna knjižnica Portugalske. Srečanja v Lizboni se je udeležilo nekaj manj kot 50 predstavnikov iz skupno enajstih držav. Iz Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) sta se srečanja udeležili Alenka Kavčič-Čolić in Andreja Hari.

Prvi dan srečanja sta v dopoldanskem času potekala dva sestanka delovnih skupin. Prvi je bil na temo razčiščevanja avtorskih pravic in razvoja orodja za pomoč pri tem. Drugi sestanek je bilo srečanje skupine Dostavni formati digitaliziranega gradiva za uporabnike s posebnimi potrebami (Delivery formats of digitised material for special needs), katero vodi NUK. Alenka Kavčič-Čolić in Andreja Hari sta predstavili trenutno stanje glede testiranja običajnih postopkov digitalizacije v partnerskih organizacijah. Primerjava njihovih rezultatov bodo osnove za iskanje dobrih praks pri digitalizaciji, ki lahko vsakemu partnerju služi kot priložnost za potencialne izboljšave njihovih procesov in s tem ustvarjanja uporabnikom različne dostavne formate. V popoldanskem času je potekal pregled delovanja storitve EOD v preteklem letu, novosti na tem področju in različne predstavitve. Predstavnik iz Češke Moravske knjižnice, Petr Žabička, nam je predstavil projekt PERO OCR, ki na podlagi strojnega učenja izboljšuje optično prepoznavo znakov (OCR) za rokopise, stare tiske in stare časopise. Sledili sta skupni predstavitvi Szabolcsa Dancsa, predstavnika iz Nacionalne knjižnice Széchényi (Madžarska) in Kate Parson, iz Švedske nacionalne knjižnice, na temo avtorskih pravic, predvsem glede sodelovanja z EUIPO (European Union Intellectual Property Office) in njihovega out-of-commerce portala ter glede prihajajočih nacionalnih delavnic na temo razčiščevanja avtorskih pravic. Eno teh delavnic načrtujemo tudi v Ljubljani v letu 2023. Za konec prvega dne je sledil še ogled knjižnice in večerja v prostorih knjižnice.

Drugi dan so sledile tri predstavitve. Predstavnika iz Univerze Nikolaja Kopernika v Torunu (Poljska), Dominik Piotrowski in Piotr Kožurno, sta nam predstavila delovanje platforme Omeka S za ustvarjanje digitalnih razstav in Community digital laboratory, dejavnost njihove knjižnice, ki spodbuja posameznike k digitalizaciji osebnih domačih zbirk (fotografije, dokumenti itd.) in potencialni vključitvi le-teh v njihovo digitalno knjižnico. Omenjajo pomen osebnih zbirk za raziskovanje in razumevanje življenja ljudi v različnih obdobjih, običajev, navad, preživljanja prostega časa ipd. Za zadnjo predstavitev je Elena Sipria-Mironov, predstavnica iz Univerzitetne knjižnice v Tartu (Estonija) pripravila pregled dobrih praks promocije projekta EODOPEN, ki so jih do sedaj uporabile partnerske organizacije. Po koncu srečanja je potekal še ogled prostorov za digitalizacijo.

Celotno srečanje je prevzemala pozitivna energija, saj smo po dveh leti sodelovanja na projektu končno bili veseli srečanja v živo, deljenja izkušenj in tudi neformalnega druženja. Polni novih idej za nadaljnje delo in izkušenj po tokratnem srečanju, se že veselimo jesenskega srečanja, ki ga bo 7. in 8. septembra gostila Univerziteta v Greifswaldu (Nemčija).

Kolaž
Fotografije in kolaž: Andreja Hari. Projektni plakat je pripravila Narodna knjižnica Portugalske

EODOPEN ali eBooks-On-Demand-Network Opening Publications for European Netizens (E-knjige po naročilu – odpiranje dostopa do gradiva za evropske uporabnike spleta) je štiriletni projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa, in katerega cilj je neposredno sodelovanje z nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi skupnostmi pri izbiri gradiva 20. in 21. stoletja za digitalizacijo. Države partnerice projekta so Avstrija, Češka, Estonija, Litva, Madžarska, Nemčija, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Švedska. Skupna vrednost projekta je približno 4 milijone evrov.

Skip to content