Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mednarodno srečanje: obisk nizozemskih knjižničarjev (Erasmus+), 10. in 11. november 2021

Mednarodno srečanje: obisk nizozemskih knjižničarjev (Erasmus+), 10. in 11. november 2021
15. 11. 2021

Obisk gostov iz Nizozemske (provinc Gelderland in Overijssel) je potekal v okviru programa Erasmus+. Skupino je sestavljalo 26 direktorjev splošnih knjižnic, strokovnjakov za področje socialne vključenosti iz nizozemskih provinc Gelderland in Overijssel, predstavniki nacionalne knjižnice in podporne ustanove za knjižnice. Gosti so želeli spoznati slovenske programe za večjo socialno vključenost ranljivih skupin, ki jih same ali v sodelovanju z drugimi organizacijami izvajajo splošne knjižnice in druge ustanove ali organizacije v Sloveniji.

Prvi dan predstavitev je potekal hibridno (v Knjižnici Bežigrad in na Zoom). V Knjižnici Bežigrad so goste pozdravili direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Teja Zorko, z Ministrstva za kulturo mag. Tatjana Likar, v imenu ravnatelja Narodne in univerzitetne knjižnice pa njegova pomočnica dr. Ines Vodopivec. V imenu gostov se je za gostoljubje zahvalila Ingrid Bon

Marjan Gujtman (Ministrstvo za kulturo) je gostom predstavil Knjižnični sistem Slovenije, Adriaan Langendonk (Royal Library / Koninklijke Bibliotheek) pa nacionalni program za promocijo branja na Nizozemskem. Sledila je predstavitev nizozemskega Nacionalnega portala za merjenje vpliva knjižnic Modai van Aken in Laurie de Zwart (Rijnbrink). 

V knjižnici
Predavanja v knjižnici (foto: dr. Mojca Rupar Korošec)

Primere dobrih praks slovenskih splošnih knjižnic na področju dejavnosti in storitev za ranljive skupine so predstavile mag. Barbara Kovář (Storitve Mariborske knjižnice za uporabnike s posebnimi potrebami in druge ranljive skupine), Tanja Zavašnik in Judita Kavšek (Delo z ranljivimi skupinami v Mestni knjižnici Grosuplje) ter Silvija Štraus iz Mestne knjižnice Ljubljana (Knjižnica kot večkulturni prostor).

V popoldanskem delu so gostje pričeli z individualnimi ogledi Knjižnico Bežigrad in Slovanske knjižnice. Sledila je predstavitev dejavnosti na področju dela z ranljivimi skupinami Društva Ljudmila, laboratorija za znanost in umetnost, mag. Estere Možina iz Andragoškega centra Slovenije in Štefanije L. Zlobec o točkah za demenco Spominčica – Alzheimer Slovenija. Projekt Finančna pismenost v splošnih knjižnicah – FINLIT, v katerem sodeluje Narodna in univerzitetna knjižnica, je predstavila dr. Alenka Kavčič Čolić.

Foto
Na poti (foto: Damjana Vovk)

Drugi dan smo goste peljali v Mestno knjižnico Kranj. Kranjski knjižničarji so predstavili svoje dejavnosti, in sicer: Družinsko branje, socialno aktivacijo, Slovenščino za priseljence, Promocijo branja: bralne akcije in bralni klubi, storitve za otroke in portal Modri pes, Knjižnico čustev ipd. in jih popeljali po knjižnici. 

foto
Skupinska fotografija pred Mestno knjižnico Kranj (foto: Milena Bon)

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica)
 

Skip to content