Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mednarodni teden odprtega dostopa

Mednarodni teden odprtega dostopa
19. 10. 2020

V tednu med 19. in 23. oktobrom obeležujemo Mednarodni teden odprtega dostopa, zato so nekatere slovenske fakultete, knjižnice organizirale dogodke, ki pa bodo zaradi epidemije, predvsem potekali preko spleta. 
Teden odprtega dostopa je vsakoletni znanstveni komunikacijski dogodek, ki se osredotoča na odprti dostop in sorodne teme. Po vsem svetu poteka v zadnjem tednu oktobra (letos predvsem na spletu). Dejavnosti vključujejo pogovore, seminarje, simpozije ali razglasitev pooblastil za odprt dostop ali druge mejnike v odprtem dostopu. Podrobnosti o dogodku so dostopne na uradni strani

Po izvedbah dogodka Odprta znanost v Ljubljani v letu 2018 in v Mariboru v letu 2019 so v Mladi akademiji tudi letos organizirali podoben dogodek, vendar preko spleta. Poteka v okviru Meseca znanosti, ki ga organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in sicer v obliki štirih e-dogodkov v tednu odprtega dostopa od 19. do 22. oktobra 2020, v času od 18.00 do 19.30 ure. V ospredju so štiri teme: Načrt S, reproducibilnost, Evropski oblak odprte znanosti in vrednotenje raziskovalne dejavnosti. Prvi trije dogodki bodo v obliki seminarja, zadnji pa bo okrogla miza. Dogodke si bo možno ogledati v živo na YouTube. Odprta znanost 2020: serija štirih e-dogodkov v mednarodnem tednu odprtega dostopa – povezava.

Tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor obeležujejo Mednarodni teden odprtega dostopa 2020. Podrobnosti na povezavi. Tudi na Fakulteti za družbene vede opozarjajo na pomen odprtega dostopa.  

Novico pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Foto: Unsplash

 

Skip to content