Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mednarodni mesec šolskih knjižnic 2021

Mednarodni mesec šolskih knjižnic 2021
2. 9. 2021
mag. Urša Bajda
predsednica Sekcije za šolske knjižnice pri ZBDS
ISLM logotip 

Oktober je mednarodni mesec šolskih knjižnic in vsako leto, po vsem svetu, šolske knjižnice praznujejo. Tudi letos ste vabljeni, da se pridružite praznovanju Mednarodnega meseca šolskih knjižnic – ISLM 2021 z medpredmetnim vključevanjem v projekte in dejavnosti raziskovanja, vključujoč letošnjo tematiko. V slovenskem prostoru ga koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije.

https://iasl-online.org/resources/Documents/islm/islm2021/revised%20bookmark.jpg
Bralno kazalo: https://iasl-online.org/resources/Documents/islm/islm2021/revised%20bookmark.jpg

Besedna zveza: Nekoč, pred davnimi časi …” nas vse takoj popelje v čarobni svet pravljic, ki nam omogočajo, da na kratko pokukamo v življenja vil, goblinov, škratov in ostalih pravljičnih junakov. Obstajajo zgodbe, ki so se prenašale iz mnogih generacij v preteklosti in nas učijo o človekovih vrednotah in kulturi. Oktober 2021 bo tako idealen za povezovanje skozi zgodbe in nova spoznanja o različnih državah po svetu.

Slovenski šolski knjižničarji lahko praznovanja pričnemo že sredi septembra s pričetkom 4. Nacionalnega meseca skupnega branja (dejavnosti napovejte v dogodkovniku NMSB’21), najkasneje pa prve dni oktobra ob tednu otroka. Izpostavite dogodke, ki so namenjeni skupnemu branju in s tem obogatijo temo skupne akcije v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) z naslovom Beremo skupaj – za znanje in za zabavo, kar lahko povežete z letošnjo tematiko Mednarodnega meseca šolskih knjižnic 2021: “Pravljice in ljudske povesti po svetu”.

S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin otrok, učencev in dijakov ter vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjižnic in branja.

Sodelujete lahko tudi pri nacionalni izmenjavi knjižnih kazalk med slovenskimi šolskimi knjižnicami (registracija najkasneje do 4. 10. 2021 na povezavi). Po registraciji vam nacionalni koordinator Sekcije za šolske knjižnice v ZBDS dodeli partnersko šolo, o čemer vas obvestijo prek elektronske pošte. Sodelujete lahko tudi pri izmenjavi knjižnih kazalk z vrstniki širom sveta v mednarodnem projektu: Bookmark Exchange Project. Po registraciji vam mednarodni koordinator ISLM dodeli partnersko šolo (v zadnjem tednu septembra), o čemer vas obvestijo prek elektronske pošte. Podrobnosti in napotke si preberite v priponki.

Srčno vabljeni, da se pridružite skupnosti praznujočih šolskih knjižnic po vsem svetu in se odločite za izvedbo projekta.

Poročilo ali strokovni prispevek o izvedenih dejavnostih pošljite mag. Urši Bajda, predsednici Sekcije za šolske knjižnice, najkasneje do 12. 12. 2021.

Vse podrobnosti o sodelovanju, idejah ter navodilih o pripravi poročila, je podrobno opisano v priponki.

Skip to content