Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mednarodna konferenca Bibliografska kontrola v digitalnem ekosistemu

Mednarodna konferenca Bibliografska kontrola v digitalnem ekosistemu
26. 1. 2022

JLIS.it je mednarodna akademska revija z odprtim dostopom. Njen cilj je ovrednotiti mednarodne raziskave na področju knjižnične in informacijske znanosti. Z odprtim dostopom do prispevkov avtorji ohranijo avtorske pravice, strokovne recenzije pa opravijo italijanski in mednarodni strokovnjaki.

15. januarja so objavili posebno številko (zvezek 13, številka št. 1, 2022), ki predstavlja pomembno novost, prehod na platformo OJS3, s katero želi JLIS.it  okrepiti in izboljšati prisotnost revije v mednarodnem znanstvenem okolju.

V tej številki so objavljeni prispevki, ki so bili predstavljeni na mednarodni konferenci Bibliografska kontrola v digitalnem ekosistemu, ki je potekala od 8. do 12. februarja 2021 na daljavo. 

Konferenca je potekala v sodelovanju več institucij (Univerza v Firencah, AIB (Združenje italijanskih knjižnic) in Bibliografska sekcija IFLA). Namen je bil raziskati nove meje univerzalne bibliografske kontrole, ki se korenito spreminja, saj se spreminja celoten bibliografski svet: viri, akterji, tehnologije, standardi in prakse. Knjižnice imajo kot "nekomercialni javni prostor", po načelu IFLA globalne vizije, temeljno vlogo tudi v digitalnem ekosistemu.

Posnetke prispevkov, predstavljenih na konferenci, si lahko ogledate tudi na njihovem Youtube kanalu.

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) 

Naslovna fotografija: Tima Miroshnichenko (Pexels

Skip to content