Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Medijska kultura in digitalna pismenost

Medijska kultura in digitalna pismenost

V ponedeljek, 27. marca 2023, bo na Fakulteti za družbene vede potekal posvet »Medijska kultura in digitalna pismenost« za učitelje, profesorice in vse druge strokovnjake, ki sodelujejo s šolajočo se mladino.

Mediji so vedno pomemben dejavnik v življenju mladih, a od pojava mobilnih naprav in družbenih omrežij so se njihove interakcije s tehnologijo radikalno spremenile. Raziskovalci in raziskovalke imamo dokaj natančne ocene, kolikšen del dneva mladi posvečajo (mobilnim) tehnologijam in na katerih družbenih omrežjih preživljajo največ časa, a to še ne pomeni, da tudi razumemo njihove medijske prakse.

Zato je toliko pomembneje razumeti aktualne izkušnje mladih z mediji in digitalnimi tehnologijami, saj jih uporabljajo doma in v šoli, pri pouku in v prostem času. Vsaj deloma lahko k temu prispevajo z izsledki vseslovenske raziskave, ki jo izvajajo na Fakulteti za družbene vede in Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani v okviru projekta Medijski repertoarji mladih: Socialni, politični in kulturni aspekti digitaliziranega vsakdana, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in v kateri je sodelovalo več kot 3.000 učencev in dijakov osnovnih in srednjih šol.  Del ključnih ugotovitev bodo strokovni javnosti predstavili na posebnem strokovnem posvetu, ki je namenjen zaposlenim na osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji, nato pa boste lahko sodelovali na izbrani tematski delavnici.

Posvet je brezplačen, prijava do 15. marca 2023, tudi na posamezno tematsko delavnico. Udeleženci prejmejo potrdilo.

Več o posvetu in raziskavi dostopno na spletni strani.

Skip to content