Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Med najboljšimi praksami knjižnic po svetu tudi tri slovenske knjižnice

Med najboljšimi praksami knjižnic po svetu tudi tri slovenske knjižnice
1. 7. 2021
Tomaž Bešter
Narodna in univerzitetna knjižnica

Okrogla miza mednarodnih odnosov ALA (ALA-IRRT) je ponovno pripravila fotogalerijo, ki prinaša izbor fotografij z vsega sveta in pod naslovom Najboljše prakse knjižnic po svetu 2021 (Best Practices from World Libraries) združuje vpogled v knjižnične programe in projekte, ki so najbolje prikazali letošnjo temo: Knjižnice v hitro spreminjajočem se svetu. Zamisel te galerije sloni na ideji, da sta deljenje inovativnih storitev in dobrih praks na eni ter promocija koncepta svetovne skupnosti knjižnic na drugi strani izjemno pomembni priroriteti.

Te podobe zajemajo, po besedah dr. Michaela Stephensa (Tame the Web), srce knjižničarstva v zasledovanju pozornih, pozitivnih in smiselnih sprememb. Zato smo toliko bolj veseli in s ponosom lahko zapišemo, da so med projekte, ki najbolje prikazujejo inovativne knjižnične storitve, umestili tudi delo treh slovenskih knjižnic: Mestno knjižnico Ljubljana s projektom Maček v žaklju, Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož s projektom S pesmijo po kavo v knjižnico in Narodno in univerzitetno knjižnico z izboljšanjem storitev med epidemijo novega koronavirusa, tako z nakupom sterilizatorja za gradivo (in drugo opremo) kot tudi z vzpostavitvijo spletne e-čitalnice NUK, s katero smo na pobudo uporabnikov NUK vsaj v neki meri omilili posledice ukrepov za zajezitev virusa, med katerimi je bilo tudi zaprtje čitalniških prostorov.

Iskrene čestitke vsem! In prijazno vabilo k ogledu fotogalerije.

Okrogla miza mednarodnih odnosov (International relations round table) je odsek znotraj ameriškega združenja knjižničarjev ALA, ki skrbi predvsem za koordinacijo mednarodnih dejavnosti znotraj ALA in za razvoj programov ter dejavnosti, ki služijo ciljem ALA v mednarodnem okolju.

 

Skip to content