Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Library Lovers’ Day 2022

Library Lovers’ Day 2022
13. 2. 2023
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

V Avstraliji vsako leto 14. februarja praznujejo Library Lovers’ Day (dan ljubiteljev knjižnic). S praznovanjem želijo izkazati spoštovanje in priznanje knjižnicam, knjižničarjem, ljubiteljem knjig in knjižnic. Ta dan obeležujejo že od leta 2006, ko so v Avstraliji prvič obeležili ta poseben dan. Širši pomen pa je dan pridobil, ko se je praznovanju pridružilo Avstralsko knjižničarsko in informacijsko združenje (ALIA), da bi spodbudilo strast do knjig.

Organizatorji letos izpostavljajo naslednja vprašanja:

  • Ali obstaja nekaj, kar počne vaša knjižnica in česar ne more storiti nobena druga javna ustanova ali prostor?
  • Ali je knjižnica na nek način obogatila vaše življenje?
  • Ali je vaš svet zaradi knjižnice boljši?

Če je odgovor na katero koli od teh vprašanj pritrdilen, vas spodbujajo, da izkoristite to priložnost in nekomu poveste, da je svet zaradi knjižnice boljši – povejte to svoji knjižnici, povejte svojim prijateljem, sporočite organizatorjem … Uporabniki knjižnic so eni izmed največjih zagovornikov knjižnic, zato so jih letos postavili v središče pozornosti. Hkrati pa pozivajo knjižnice, da povedo svetu, kaj lahko storijo za družbo le knjižnice.

Uradna spletna stran ponuja različne napotke in ideje, opise, primere dobre prakse, kako se lahko ta dan obeleži in poudari pomen knjižnic, saj so knjižnice vrata do novih izkušenj, zabave, znanja in podpore.

Skip to content