Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

LIBER Združenje evropskih raziskovalnih knjižnic

LIBER Združenje evropskih raziskovalnih knjižnic
1. 9. 2021

LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Združenje evropskih raziskovalnih knjižnic) je glas evropske skupnosti raziskovalnih knjižnic. V združenje je vključenih približno 450 nacionalnih, univerzitetnih in drugih knjižnic, katerih dejavnost je namenjena (tudi) podpori raziskovalne dejavnosti. Njihova širša mreža vključuje ciljno usmerjena partnerstva z drugimi organizacijami v Evropi in zunaj nje, s katerimi so podpisali memorandume o sodelovanju. LIBER podpira in se zavzema za ustanove in uporabnike visokošolskih, nacionalnih in specialnih knjižnic po vsej Evropi. Vabijo nas, da se pridružimo krepitvi skupnega glasu

Vizija LIBER za raziskovalno okolje leta 2022 se s svojo strategijo osredotoča na vlogo raziskovalnih knjižnic, ki naj spodbujajo trajnostno znanje (angl. sustainable knowledge) v digitalni dobi. LIBER INSIDER je nov mesečni novičnik, ki nadomešča LIBER Alerts in LIBER All. Če želimo svoje novice, dogodke in prosta delovna mesta predstaviti v prihajajočem »mailu« LIBER Insider, jih lahko pošljemo na naslov liber@libereurope.org. Novičnik prejema več kot 3.400 bralcev, prijavljenih na novice, vire in posodobitve odprte znanosti iz LIBER in širše raziskovalne skupnosti. Pravkar so pripravili septembrsko izdajo.

LIBER je eden od organizatorjev 3. konference Open Science Fair: Fostering Local and Global Open Science Communities, ki bo potekala med 20. in 23. septembrom 2021. Več podrobnosti o tem vsakoletnem dogodku bo na voljo v prihodnjih tednih na njihovi spletni strani in kanalih družbenih medijev.

Junija letos je LIBER organiziral svojo letno konferenco #LIBER2021. Na konferenci predstavljene prezentacije in posterji so dostopni prek sistema Zenodo. Posnetke vseh pogovorov, delavnic in sej pa si lahko ogledate na njihovem YouTubu  kanalu. Vabljeni!

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Pexels

Skip to content