Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Leto 2022 razglašeno za leto Jožeta Plečnika in Giuseppeja Tartinija

Leto 2022 razglašeno za leto Jožeta Plečnika in Giuseppeja Tartinija
21. 1. 2022

Vlada je leto 2022 razglasila za leto arhitekta Jožeta Plečnika ter skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija

Letos obeležujemo 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika (Ljubljana, 23. januar 1872 – Ljubljana, 7. januar 1957). S svojim obširnim opusom je pomembno zaznamoval arhitekturno krajino celotne Slovenije in deloma tudi Evrope. Zaradi svojega edinstvenega in celostnega pristopa k oblikovanju stavb in prostorov je postal tudi pomemben vzor in navdih za sodobno arhitekturno produkcijo po vsem svetu.

Obeležujemo tudi 330. obletnico rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija (Piran, 8. april 1692 – Padova, 26. februar 1770). Tartini je že od mladosti in začetkov ukvarjanja z glasbo kazal veliko zanimanje ne le za svoje izbrano glasbilo, violino, temveč tudi za glasbeno teorijo.

Razglasitev Plečnikovega in Tartinijevega leta bo še dodatno spodbudila k oblikovanju novih programov in dejavnosti v zvezi z obema: s Plečnikovo dediščino, ki pozitivno prispeva k širjenju zavesti o izjemnih humanističnih in duhovnih vrednotah arhitektove dediščine in s Tartinijevo spodbudila oblikovanje novih programov in projektov, od področja glasbene ustvarjalnosti do raziskovanja in glasbenega izobraževanja. Ministrstvo za kulturo je javne zavode in javni sklad, ki delujejo na področju kulture, pozvalo, naj v okviru svojih razpoložljivih možnosti pri načrtovanju programov in projektov za leto 2022 pripravijo vsebine, ki se bodo navezovale na ti pomembni obletnici, hkrati pa je to tudi odlična priložnost za sodelovanje med javnimi zavodi na področju kulture in šolstva.

Več o obletnicah: gov.si, Večer, MMC RTV SLO

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: MMC RTV SLO

Skip to content