Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Krajská knihovna Vysočiny

Krajská knihovna Vysočiny
19. 8. 2022
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica

Knjižnica v Havlíčkův Brodu je leta 2002 postala regionalna knjižnica in zgodile so se tudi številne spremembe – knjižnica je prevzela funkcijo metodološkega centra za celotno regijo, razširila svoje storitve, začela izvajati nove projekte in vzpostavila sodelovanje z univerzami v regiji. Poleg tega je bilo v njej leta 2006 vzpostavljeno najsodobnejši center za digitalizacijo, prvi te vrste v celotni regiji. Vse te dejavnosti in akcije so knjižnico še bolj odprle ter približale bralcem in obiskovalcem, po drugi strani pa je vse bolj prihajala v ospredje temeljna težava – prostorska stiska. Takrat je bila knjižnica v zgodovinski stavbi stare mestne hiše na trgu Havlíčkův.

Po več kot 125 letih se danes knjižnica nahaja v stavbi, ki je bila namensko zgrajena in odprta leta 2020. Izjemen element je ovoj stavbe, ki se zlije z okolico in poudari unikaten videz knjižnice. Sestavljen je iz edinstvenega sistema zelenih fasad, ki poleti hladijo, pozimi grejejo, hkrati pa izboljšuje kakovost zraka in duši hrup. Med letom se zelena fasada spreminja, kar zagotavlja vedno izviren videz.

Knjižnica ima tri nadstropja, 1. in 2. nadstropje s kavarno sta namenjeni javnosti. V kletnih prostorih je skladišče in pisarne za osebje. Dominanta vhodnega prostora so visoke lesene stopnice, dopolnjene s steno iz živega cvetja in namenjene sedenju ter služijo kot amfiteater za kulturne prireditve. Učilnice nudijo akustično ločene bokse, ki jih je mogoče zapreti, tako imenovane tihe učne sobe. V nekatere police so vgrajeni informacijski zasloni na dotik. Obiskovalcem je na voljo tudi prostor na strehi knjižnice, kjer je poletna čitalnica s čudovitim razgledom na okolico.

Knjižnica obsega 3.548 m², za uporabnike je na voljo 2.280 m². Število zaposlenih je 40 EPZ.

Spletna stran knjižnice in fotografije stavbe.

Skip to content