Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Konferenca Occupy Library 2022 – The E+Libraries On The Rise! 

Konferenca Occupy Library 2022 – The E+Libraries On The Rise! 
12. 1. 2022

Naša družba je na poti k trajnosti in knjižnice imamo zelo pomembno vlogo pri oblikovanju bolj trajnostnih in odgovornih družb, zato jih bomo označili kot E+knjižnice, kjer se vse bolj uveljavlja načelo, da se manj porablja in več deli. Če je klasični poslovni model opredeljevala triada: vzemi-izdelaj-odvrzi, krožno gospodarstvo kot bistvo trajnostnega razvoja predstavlja nov model: izposodi-izkoristi-povrni. To pomeni, da je poudarek na tem, kako lahko podaljšamo življenjsko dobo izdelkov, kako lahko kar najbolje izkoristimo že obstoječe omejene vire, kako proizvajamo več lokalno. 

V bistvu to pomeni, da sodelujemo s skupnostmi in jih pripravljamo v skladu z metodo 7R (rethink, redesign, repurpose, reuse, repair, remanufacture, recycle, recover): premisliti, preoblikovati, ponovno uporabiti, popraviti, ponovno izdelati, reciklirati in obnoviti. Knjižnice kot središča za razvoj skupnosti lahko igrajo nosilno vlogo v vseh teh procesih.

Kdor želi svetu povedati svoje izkušnje ali s svojo zgodbo navdihniti druge knjižnične delavce, naj se  pridruži na konferenci Occupy Library 2022 – The E+Libraries On The Rise! 

Vse o konferenci najdete na povezavi, svoj prispevek za konferenco pa lahko tudi prijavite.

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) 

Naslovna fotografija: logotip Occupy LIbrary

Skip to content