Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Konferenca LIBER 2021

Konferenca LIBER 2021
1. 7. 2021
dr. Mojca Rupar Korošec
Narodna in univerzitetna knjižnica

LIBER je glas za evropsko skupnost raziskovalnih knjižnic. Podpira in govori v imenu univerzitetnih, nacionalnih in specialnih knjižnic – njihovih ustanov in njihovih uporabnikov – po vsej Evropi.
Z LIBROM, katerega član je tudi Narodna in univerzitetna knjižnica, sodelujemo z mrežo 450 knjižnic, da dosežemo cilje »Strategije 2018–2022«.

Liber uporablja svoj vpliv, da zagotavlja, da se prednostne naloge raziskovalnih knjižnic visoko uvrščajo na dnevni red naših univerz in kulturnih programov Evropske unije. Z njihovimi konferencami, delavnicami in seminarji pa se s povezovanjem krepi aktivna vizija knjižnic prihodnosti.

Letos smo se udeležili res posebne LIBER 2021 konference. Več kot 1500 ljudi se je prijavilo na spletno letno konferenco, ki je potekala od 23. do 25. junija 2021. Na koncu nas je bilo že 1700 poslušalcev.

LIBER praznuje 50. obletnico in letos obeležuje tudi 50. izvedeno konferenco. Skozi leta je ta konferenca služila kot živahno središče za raziskovalne knjižnice iz vse Evrope. To je torej mejnik, ki ga je treba proslaviti, zato so nas z velikim veseljem pozdravili na virtualni konferenci! Na njej so nas digitalno gostili naši kolegi iz knjižnice Univerze v Beogradu v Srbiji. Želeli so nam poustvariti in predstaviti njihovo živahno skupnost mreže LIBER, ki zagotavlja spletno gostovanje in varnosti vseh udeležencev konference. Po registraciji si je vsak udeleženec sestavil svoj urnik, in prijazno so nas vodili in spomnili, da nismo česa pomembnega pozabili.
To je neverjetna globalna izkušnja knjižničnega polja z ogromno novimi informacijami, ki kar potrebujejo nekaj časa za predelavo. Iz Slovenije nas je bilo bolj malo.

LIBER INSIDER je novičnik, na voljo je več kot 3.100 bralcem, ki nas zanimajo viri in posodobitve Open Science (odprta znanost) in širše raziskovalne skupnosti.

Skip to content