Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnična statistika v luči evropskega dneva statistike

Knjižnična statistika v luči evropskega dneva statistike
20. 10. 2022
Linda Škufca
Narodna in univerzitetna knjižnica

20. oktobra 2022 že šesto leto zapored praznujemo evropski dan statistike. Geslo tega dneva je »Boljši podatki. Boljše življenje« in poudarja pomembnost kvalitetnih ter zanesljivih statističnih podatkov za družbo in državo. Še posebej se je to izkazalo pomembno v času epidemije covid-19, tako je letošnji evropski dan statistike naslovljen s »Statistika, cepivo za zaščito demokracije in boj proti virusu dezinformacij«.

Več o evropskem dnevu statistike in kako so se na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) odzvali na nove okoliščine je dostopno na spletni strani SURS.

Pomena dobrih statističnih podatkov se zavedamo tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer že vrsto let spremljamo delovanje slovenskih knjižnic, skrbimo za obdelavo zbranih statističnih podatkov in njihovo posredovanje širši javnosti.

Nove razmere so tudi nas spodbudile, da smo v okviru rednih statističnih meritev knjižnice pozvali, da nam sporočijo tudi, na kakšen način je bilo njihovo delovanje okrnjeno in kako so se prilagodile novim okoliščinam. Zbrani podatki so dostopni na spletni strani NUK.

Skip to content