Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnice za Ukrajino

Knjižnice za Ukrajino
22. 3. 2022

EBLIDA, NAPLE in Splošne knjižnice 2030 – pozivajo knjižnice, da v tem težkem času ukrajinskim beguncem nudijo toplo dobrodošlico in varno mesto. Zagotovite jim vso podporo, ki jo lahko ponudite, knjige in druge medije ter dostop do informacij in izobraževanja.

Knjižnice lahko po svojih zmožnostih pomagajo pri nadaljnjem izobraževanju beguncev, zlasti otrok in mladostnikov, ter organizirajo tečaje za pridobivanje prvih osnov jezika držav gostiteljic. Knjižnice pozivajo, da se povežejo z nacionalnimi in lokalnimi organizacijami, ki nudijo pomoč (azile, druge skupnosti itd.).

EBLIDA odpira spletno stran za izmenjavo in vabi vse, da se povežejo z njo, da bi izmenjali ideje, dobre prakse ali postavljali vprašanja na temo beguncev iz Ukrajine. 

Prosimo vse slovenske knjižnice, društva …, da uporabite obrazec ter dodate povezave (URL) knjižnic, knjižničarskih združenj in arhivov v zbirko s primeri možnega načina za pomoč ukrajinskim beguncem.
Nekatere knjižnice so se že odzvale v prvem begunskem valu. Tudi sedaj je priložnost, da pomagate po svojih močeh.

Na spletni strani so že objavljeni nekateri primeri dobrih praks knjižnic širom po Evropi. 

ALA pa priporoča seznam knjižnih naslovov za razumevanje vojne proti Ukrajini, ker je branje eden od načinov v iskanju razumevanja za spopadanje s terorjem, ogorčenjem in žalostjo.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logo

Skip to content