Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnice v letu 2023: poudarki, dosežki in spoznanja

Knjižnice v letu 2023: poudarki, dosežki in spoznanja
31. 1. 2024
Canva (ustvarjeno)

Članek Libraries in 2023: highlights, achievements and lessons learned, objavljen 2. januarja 2024, izpostavlja prilagajanje in odpornost knjižnic po vsem svetu v letu 2023. Kljub izzivom, kot so boji za intelektualno svobodo in finančne težave, so knjižnice pokazale veliko zmožnost prilagajanja na spremembe. Nekatere so postale zatočišče za brezdomce, druge so nudile topel prostor za tiste, ki si niso mogli privoščiti ogrevanja.

Pomemben vidik je bila tudi digitalizacija zgodovinskih zapisov, kjer so kanadske knjižnice vlagale v digitalizacijo zgodovinskih zapisov, starih knjig in dokumentov. Knjižnice so se osredotočile na premoščanje »digitalnega razkoraka«, zagotavljale digitalne vire in izobraževanje.

Poleg tega so knjižnice po svetu poudarjale trajnostne vidike, zmanjševanje okoljskega odtisa in ozaveščanje o podnebnih spremembah. Vloga knjižnic kot središč skupnostnega sodelovanja bo ključna tudi v prihodnosti, kot kaže poročilo Ameriške knjižničarske zveze (ALA).

Celoten članek govori o številnih inovacijah in prizadevanjih knjižnic po vsem svetu ter izpostavlja, kako so kljub težavam v letu 2023 še naprej igrale ključno vlogo v skupnosti.

Skip to content