Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnice v deklaraciji o podnebnih ukrepih, ki temeljijo na kulturi

Knjižnice v deklaraciji o podnebnih ukrepih, ki temeljijo na kulturi

8. decembra 2023 se je koalicija držav članic ZN zbrala na COP28 v Dubaju v ZAE na prvem ministrskem dialogu na visoki ravni o podnebnih ukrepih, ki temeljijo na kulturi, ki ga bodo gostili na konferenci ZN o podnebnih spremembah.

Koalicija, ki ji predsedujejo Združeni arabski emirati in Brazilija, se je zapisala v zgodovino s sprejetjem Deklaracije o podnebnih ukrepih, ki temeljijo na kulturi.

IFLA je pozvala k temu kot ustanovni podpisnik globalnega poziva k postavitvi kulture v središče podnebnih ukrepov in z vključevanjem knjižnic po vsem svetu v poziv k ukrepanju.

Države so izjavile, da nameravajo sodelovati, da bi okrepile strategije, ki temeljijo na kulturi in dediščini, za povečanje odpornosti in sposobnosti prilagajanja. Povečali bodo podnebne, družbene in okoljske dodatne koristi, vključno s socialno kohezijo, izobraževanjem in medkulturnim dialogom, ter se usmerili v raziskave in inovacije, ki cenijo raznolike sisteme znanja.

To je zelo pozitiven korak k širšemu povečanju vloge kulture pri podnebnih ukrepih, saj je pomemben prvi korak k skupnemu delovnemu sklepu o kulturi in podnebnih ukrepih.

Ker je IFLA tudi aktivna članica delovne skupine za zelene skupnosti, bodo povečali zagovorniška prizadevanja v tistih državah, ki so sprejele zaveze, da bi poudarili ključno vlogo knjižnic.

Soba za sejo GEP na visoki ravni

Preberete pa lahko tudi deset povzetkov iz Resolucije Generalne skupščine ZN o kulturi in trajnostnem razvoju.

Skip to content