Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnice pripravljajo spletne razstave

Knjižnice pripravljajo spletne razstave
25. 9. 2020
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Razstavna dejavnost v knjižnicah ima dolgoletno tradicijo. Knjižnice pripravljajo različne razstave kot denimo slikarske, fotografske, kiparske in tudi z drugih področji. Večkrat pripravijo tematske razstave vezane na zgodovinske dogodke, domoznansko dejavnost, različne obletnice in še marsikaj. V današnjem času, ko povsod veljajo določene omejitve in zdravstveni ukrepi zaradi COVID-19, pa so knjižnice svoje razstave iz fizičnega prostora preselile na splet.

Kot je zapisala avtorica prispevka Melanie Kletter, številni knjižničarji po vsej državi (ZDA) ustvarjajo digitalne razstave s pomočjo spletnih orodji in platform za predstavitve knjig in drugih virov. S tem želijo tudi na daljavo omogočiti oglede pripravljenih razstav. Zelo zanimive so tudi spletne razstave, ki jih pripravljajo v knjižnici Univerze v New Yorku. V splošni knjižnici Meriden pa imajo pripravljene tematske spletne razstave in ko uporabnik klikne na sliko, mu prikaže dostopnost gradiva v knjižničnem katalogu, ki ga lahko tudi rezervira/naroči za izposojo.

Med pandemijo, ko so bile šole zaprte, so tudi po šolskih knjižnicah v Sloveniji pripravljali razstave preko spleta. Primer knjižnice OŠ Šempas, kjer so pripravili spletno razstavo del učencev, ki so nastala pri delu na daljavo.

Tudi v NUK je bila postavljena spletna razstava z naslovom Kartografski zakladi Narodne in univerzitetne knjižnice.

 

Skip to content