Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnice leta 2022 v Nemčiji

Knjižnice leta 2022 v Nemčiji

Tudi v Nemčiji nagrajujejo najboljše knjižnice z nagrado »Knjižnica leta« 2022. Nagrado nacionalne knjižnice v vrednosti 20.000 evrov podeljujeta nemško združenje bibliotekarjev=Deutschen Bibliotheksverband e.V.(DBV) in fundacija Deutsche Telekom.

Letos sta bili nagrajeni Univerzitetna knjižnica Tehnične univerze v Berlinu in Berlinske univerze za umetnost. Nagrado je prejela tudi manjša splošna knjižnica Uwe Johnson-Bibliothek Güstrow.

Univerzitetni knjižnici, ki si med drugim stavbo tudi delita in sta se za nagrado prijavili skupaj, prejmeta nagrado za “zgledno delo na področju digitalnih storitev in odprtosti ter strukturne spremembe v kadrovskem in organizacijskem razvoju”.

Žirija je pohvalila:

  • spodbujanje uporabe digitalnih medijev in informacijskih veščin,
  • različne storitve publiciranja,
  • digitalno ponudbo, kot je »Knjižnica za poučevanje« z različnimi aplikacijami za poučevanje, digitalne informativne dneve in ​​oglede, redna »predavanja ob kavi« in e-vaje, ki naj bi študentom in drugim ciljnim skupinam olajšale uporabo knjižničnih storitev od doma,
  • pionirsko delo pri upravljanju raziskovalnih podatkov z odprtim dostopom in odprtokodne programske rešitve za digitalizirane zbirke tiskanega gradiva,
  • trajnostno infrastrukturo z “izvorno nastalimi digitalnimi” dokumenti.

Frank Mentrup, predsednik žirije in predsednik nemškega knjižničarskega združenja: »Universitätsbibliotheken der Technischen Universität Berlin und der Universität der Künste Berlin sta s svojo, v uporabnike usmerjeno ponudbo in storitvami, zgled za univerzitetne knjižnice, saj sta skupaj dokazali, kaj je možno, če se delijo infrastruktura, ideje in viri. Z dolgoletnim doslednim vodenjem dogodkov in uporabo digitalnih komunikacijskih kanalov dosegajo številne različne ciljne skupine ter jim tako uspe enostavno posredovati še tako zahtevne teme.«

Nagrada »Knjižnica leta« za leto 2022 je bila podeljena v Berlinu, 24. oktobra 2022, na državni dan knjižnic.

Nemško knjižničarsko združenje in fundacija Deutsche Telekom pa je letos že tretjič podelilo tudi nagrado »Knjižnica leta v majhnih občinah in regijah«. Nagrado (v vrednosti 7.000 evrov) je za leto 2022 prejela knjižnica Uwe Johnson-Bibliothek iz Güstrowa v Mecklenburg-Predpomorjanskem.

V zadnjih nekaj letih se je razvila v privlačno mesto za uporabnike v regiji s številnimi ponudbami, kot sta praznični bralni klub ali dan mange, kjer lahko ljudje rišejo in berejo. Približno 30.000 prebivalcev Güstrowa ima v knjižnici dostop z možnostjo izposoje tudi do »Library of Things«, ustvarjalnega prostora s tiskalniki 3D, bralnimi pisali, pametnimi ploščami in laserskimi rezalniki, igrami, vrtalniki in inštrumenti, do filmskih in tehnoloških delavnic, učenja uporabe robotov in tečajev usposabljanja za raziskovanje. Poleg tega so v knjižnici na voljo delovna mesta za branje, igranje iger ter več delovnih postaj z brezplačnim brezžičnim internetom. Predvsem za otroke in mlade organizirajo posebne tematske dogodke, kot je Dan branja Vojne zvezd.

Ekkehard Winter, generalni direktor fundacije Deutsche Telekom in član žirije, je dejal: “Knjižnica Uwe Johnson Library Güstrow s svojim modularnim splošnim konceptom dokazuje, da lahko inovativno knjižnično delo izvajajo tudi majhne knjižnice. (…) Poudariti je treba, da je Knjižnica Uweja Johnsona svoj koncept prostorske fleksibilnosti in informacijske kompetence že od samega začetka razvila tako, da ga lahko prevzamejo tudi druge knjižnice. Zaradi tega je model za male in srednje velike knjižnice na podeželju.«
Po besedah ​​Franka Mentrupa, predsednika žirije in predsednika nemškega knjižničarskega združenja, imajo knjižnice pomembno vlogo pri dostopu do medijev in spodbujanju medijskih kompetenc, zlasti na podeželju.

Na povezavi je tudi predstavitveni video knjižnice Uwe Johnson-Bibliothek iz Güstrowa (2:40).

Skip to content