Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižničar – knjižničarju sedmič: Dan dobrih praks ali »ko ti corona ne prekriža načrtov«

Knjižničar – knjižničarju sedmič: Dan dobrih praks ali »ko ti corona ne prekriža načrtov«
14. 5. 2021
Helena Ana Drewry
Narodna in univerzitetna knjižnica

Virtualni strokovni posvet sta pripravili Sekcija za splošne knjižnice pri ZBDS in Združenje splošnih knjižnic. Razdeljen je bil na tri sklope: Branje je pustolovščina, Knjižnica za vse in Domoznanski utrip. Predstavljenih je bilo 18  projektov – primerov dobrih praks, v okviru le-teh smo se seznanili tudi s tremi nagrajenimi  projekti (ki jih omenjamo uvodoma).

Posavska potujoča knjižnica (nagrajeni projekt) je svojega Bralka prvič predstavila na Veselem dnevu kulture, 3. decembra 2019. Partnerice so Valvazorjeva knjižnica Krška, Knjižnica Laško, Knjižnica Brežice in Knjižnica Sevnica. Bralko v 14 dneh obišče 72 krajev s kar 90 postajališči.

Okno v svet Knjižnice Medvode in Ostani doma v stiku s knjižnico (s Knjižnico Šmarje pri Jelšah):  (nagrajena projekta) potrjujeta, da sta knjižnici v
»corona letu« pridobili poglobljeno zaupanje uporabnikov in okrepili sodelovanje z lokalno skupnostjo.

V prvem sklopu Branje je pustolovščina so s projekti Dogodivščine medvedka Berija Knjižnice Kočevje, Pravljicami na daljavo Knjižnice Metlika, Deca fküp na knižni küp Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, Tačkov knjižakeljc Knjižnice Litija, #športajmoinberimo Knjižnice Maribor in projektom Bodi kul, beri ful Koroške osrednje knjižnica dr. Franca Sušnika uspešno pridobivali zaupanje najmalajših, malomlajših bralcev in najstnikov. Avtorji in izvajalci projektov so nas prepričali, da knjižnico v toplih dneh lahko preselimo tudi na knjižnično teraso, otroke spoznamo s tujim jezikom oziroma jim še prej prebudimo veselje do lastne prleščine (Deca fküp na knižni küp).

Projekt #športajmoinberimo se posveča mladim med 15 in 19 letom. Navdušujoče pri projektu so ugotovitve in spraševanja, da mladi berejo premalo zato, ker jim na pot ni prišla prava zgodba ali jim le-te ni predstavila prava oseba. Zakaj v omenjeni starostni skupini kar polovica nadarjenih športnikov opusti izbrani šport? Rešitev se zdi na dlani: mladim so v okviru projekta od l. 2019 v Mariborski knjižnici predstavljali športne vzornike »v živo« – na teh prireditvah pa so vskočili knjižničarji in jim predstavili branje kot veščino, ki se je, tako kot športa moraš naučiti in jo nato vzdrževati in gojiti celo življenje.

Sklop je zaključila predstavitev COVID-19 kot izziv Medobčinske splošne knjižnice Žalec.

V drugem sklopu  Knjižnica za vse so predstavili projekte Knjižnice Velenje
Virus veselja in sončni žarek, Poti do knjige Knjižnice Pavla Golie Trebnje, Veščilnico Knjižnice Logatec, ABC bralne pismenosti II: preskok v digitalno Mariborske knjižnice in projekt Mestne knjižnica Ljubljana: Knjižnica na delovnem mestu. Predstavili so bralno značko za odrasle (Knjižnice Pavla Golie Trebnje), pokazali, kako se povezati z lokalnimi obrtniki, društvi in podjetniki
(veščilnica in Knjižnica na delovnem mestu).
Opozorimo še na razmišljanje v okviru predstavitve analize projekta ABC bralne pismenosti o prepotrebni pozornosti pri izvedbi predstavitev »na daljavo«. Anketa med udeleženci omenjenega posveta je namreč pokazala, da so predavanja na daljavo a hkrati »v živo« bolje sprejeta od vnaprej posnetih predstavitev na daljavo.

Domoznanski utrip so zaokrožili s predstavitvami E-domoznanskih večerov Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Predavanji o naravi in ljudeh Snežnika, med drugim s predavanji o netopirjih in volkovih, Knjižnice Makse Samsa Ilirska Bistrica in Zanimivimi Izolani Mestne knjižnice Izola, ki bodo junija 2021 predstavljeni tudi v knjižni izdaji.

Videoposnetki so dostopni na Youtube kanalu Sekcije za splošne knjižnice pri ZBDS.

 

Skip to content