Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižničar – knjižničarju osmič: Dan dobrih praks

Knjižničar – knjižničarju osmič: Dan dobrih praks
4. 4. 2022
Logotipi ZBDS, KMJ, ZSK

Sekcija za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z Združenjem splošnih knjižnic in Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto pripravlja strokovno srečanje z naslovom Knjižničar – knjižničarju osmič: DAN DOBRIH PRAKS.
Dogodek bo potekal v četrtek, 12. maja 2022, ob 9. uri, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Strokovno srečanje je namenjeno predstavitvi najboljših praks v splošnih knjižnicah, izmenjavi mnenj in povezovanju v stroki. V program so vsi vključeni projekti, s katerimi so se knjižnice v letu 2021 prijavile na razpis Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic. Dan dobrih praks je pobuda splošnim knjižnicam za nadaljnji kakovostni razvoj stroke na področju dela z obiskovalci. Vsi prijavljeni projekti so odlične kakovosti in si nedvomno zaslužijo predstavitev širši strokovni javnosti.
Predstavitev projektov je razdeljena v štiri sklope:

1.    Branje je pustolovščina
Kako širiti bralno kulturo je vprašanje in izziv, ki si ga moramo v knjižnicah, vzporedno s spreminjanjem bralnih navad, vrednot in potreb v okolju, vedno znova zastaviti. Tako odkrivamo nove poti do bralcev – še posebej zanimive in inovativne so v zadnjih letih tlakovale knjižnice iz Domžal, Trbovelj, Radelj ob Dravi, Žalca in Kranja.

2.    Domoznanski utrip
Zadovoljstvo prebivalcev lokalnega okolja in ugled knjižnice lahko učinkovito krepimo z novimi, inovativnimi načini promocije paradnih konjev splošnih knjižnic – domoznanstva. Slednjega sta se uspešno, a vsaka na svoj način, lotili knjižnici v Ljutomeru in Kamniku.

3.    Nove poti do uporabnikov
S predrugačenjem potreb uporabnikov se neobhodno spreminja tudi vloga knjižnic. Kako so v času omejeno dostopnih knjižničnih prostorov in zbirk poiskale nove poti do uporabnikov in kakšne storitve so razvile za potrebe trajnostnega razvoja, nam bodo predstavile knjižnice iz Nove Gorice, Novega mesta in Ormoža.

4.    Nove poti k odličnosti strokovnega dela
Zadnji sklop je namenjen novim pristopom in metodam implementacije tradicionalnih storitev knjižnic. Z naprednimi projekti avtomatizacije in virtualizacije klasičnih knjižničnih storitev se bodo predstavile knjižnice iz Novega mesta, Maribora in Kranja.

Udeležba na prireditvi je za člane bibliotekarskih društev brezplačna. Za nečlane je predvidena kotizacija 20 EUR. Prijavite se na spletni strani ZBDS.

Program dogodka.

Dodatne informacije: Luana Malec, e-naslov: luana.malec@knjiznica-koper.si

Vljudno vabljeni!

Skip to content