Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnica24Globus je na voljo članom 24 ur na dan, vse dni v letu

Knjižnica24Globus je na voljo članom 24 ur na dan, vse dni v letu
28. 3. 2023
Arhiv knjižnice

22. marca 2023 smo v Mestni knjižnici Kranj zagnali novo različico samopostrežne knjižnice, Knjižnico24Globus (krajše K24G), ki je na voljo članom 24 ur na dan. Poleg predalnikov Direct4me in predalnika iz Novega mesta je to tretja rešitev samopostrežnih enot, o katerih smo začeli razmišljati, ko se je pojavila epidemija. K24G se od ostalih razlikuje predvsem po tem, da član lahko med izposojo poravna tudi dolg, kar je velika novost v Sloveniji.

Vsaka od treh podobnih rešitev je pripravljena z drugim ponudnikom in razvijalcem. Pobudnik in sedaj tudi ponudnik predstavljene rešitve ter investitor v tehnološki razvoj K24G je bilo podjetje Zelinka LS d.o.o., z direktorjem Jurijem Zelinko. Investicijo postavitve je krila Mestna občina Kranj. Predalnike je izdelalo podjetje Marlen d. o. o. v sodelovanju s programsko ekipo iz podjetja PLT, IZUM-om in s tremi zaposlenimi iz Mestne knjižnice Kranj. Pri razvoju smo imeli v okviru Skupine za inovativnost v splošnih knjižnicah tudi podporo Združenja splošnih knjižnic.

K24G je samostojna enota naše knjižnice brez zaloge in samostojno prevzemno mesto. Trenutno se nahaja v preddverju Knjižnice Globus, kjer lahko preizkušamo predalnike, samo delovanje naprave in spremljamo zadovoljstvo naših članov. V letu dni se bo K24G preselila v nov prostor, ki ga je Mestna občina Kranj lani kupila naši knjižnici in se na jugovzhodnem delu pritličja stavbe drži prostorov Knjižnice Globus. Prostor in vsebino v njem bomo poimenovali KReativnica in bo poleg 24 urne knjižnice lokalni skupnosti ponujala sodobne tehnološke vsebine.

Začetni zaslon

Začetni zaslon (foto: arhiv knjižnice)

K24G trenutno ponuja prvo fazo storitev, ki jih želimo razviti in ponuditi ljudem. V tej fazi je to prevzemno mesto, kjer lahko člani iz katerekoli enote Mestne knjižnice Kranj prevzamejo rezervirano gradivo. Gradivo v predalniku ohranja status čakanja na prevzem, dokler se predal ne odpre, takrat pa se pripravljeno gradivo, brez dodatnega odčitavanja, avtomatično izposodi. V kolikor ima član dolg, ga lahko med postopkom poravna s plačilno kartico, ne pa tudi z gotovino. Postopek je zelo preprost in s pomočjo enostavnih navodil na ekranu vodi tako knjižničarje v zaledju, ki pripravljajo gradivo, kot člane, ki si gradivo izposojajo. Za uporabo zato niso potrebna dodatna navodila. Vse izpise in račune dobi član po elektronski pošti na svoj e-naslov. Predali zaradi varnosti niso oštevilčeni in se odpirajo naključno. Za uporabo K24G ni potreben RFID sistem, saj naše krajevne knjižnice gradiva nimajo opremljenega z RFID nalepkami, jim pa vseeno ponujamo medoddelčno izposojo tudi v K24G. Prav tako za člansko izkaznico ne uporabljamo RFID čitalca ampak čitalec črtne kode, saj veliko članov uporablja člansko izkaznico v mCOBISS-u.

V naslednjih fazah si želimo omogočiti še vračilo gradiva, podaljševanje članstva in na koncu tudi dostop do manjše zaloge gradiva, ki bi bila na voljo za izposojo 24 ur na dan.

Predalnik je primeren za vse vremenske pogoje in je modularno sestavljiv (omogoča enostavno dodajanje in odvzemanje predalov po lastni izbiri). V zunanjem okolju se mu lahko doda tudi streha. Ko bodo pripravljene vse faze, si v Mestni knjižnici Kranj želimo enake enote postaviti v krajevnih skupnostih naše občine, ki niso pokrite s knjižnično dejavnostjo, v nakupovalnih središčih ter v oddaljenih vaseh. Zavedamo se, da predalnik ne nadomestiti človeka, mu pa olajša dostop do knjižničnega gradiva.

Vabljeni tudi k ogledu informativnega videoposnetka.

Skip to content