Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnica Te Ara Ātea

Knjižnica Te Ara Ātea
12. 2. 2024
Katarina Jesih Šterbenc
Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Te Ara Ātea Library & Community Center v kraju Rolleston blizu Christchurcha je nova, javnosti namenjena stavba in knjižnica na Novi Zelandiji.

Osnovna struktura stavbe je jekleni okvir, ki izpolnjuje naročnikove zahteve po velikih površinah za čim večjo prilagodljivost v prihodnosti. Zunanje stene so leseni okvirji z zasteklitvijo in so obložene s po meri oblikovanimi valovitimi aluminijastimi ploščami in žaluzijami za zaščito pred soncem. Bleščeči odsevi, ki jih ustvarja obloga, naj bi spominjali na valovito površino rek, ki so značilne za ravnice Canterburyja in imajo kulturni pomen. V pritličju so rečne struge predstavljene z ukrivljenimi oblikami, v lesenem predelu so prostori za delavnice in sejne sobe, ki so obarvani v drznih živahnih tonih (vizualni prikaz bogastva flore in favne, ki naseljuje podzemne reke in plitvine) ter barvitim pohištvom. Neprekinjeno ukrivljeno pot od glavnega vhoda predstavlja projekcijska stena, na kateri se ves dan projicirajo videi lokalnih umetnin in pokrajine. Osrednje stopnišče in prazni prostori pa uprizarjajo stene soteske. Tematika se nadaljuje nato tudi v prvo etažo.

Prenova je prinesla ne le knjižnico, temveč tudi prilagodljiv, večnamenski prostor za predstavitve in prireditve. Nekaj več o stavbi in fotografijah je dostopno na povezavi.

Skip to content