Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnica prihodnosti

Knjižnica prihodnosti
3. 1. 2022

Knjižnice vodijo uporabnike na poti do digitalnega državljanstva in zato bi morala biti prve, kjer se uporabljajo najnaprednejše tehnologije, saj se danes ne ukvarjajo le z izposojo knjig. So ustvarjalni prostori, ne samo za posameznike, ampak tudi za time. So gospodarski inkubatorji in učna središča. Predvsem pa so knjižnice vstopne točke v digitalni svet. So način, kako sprejeti tehnologijo in se izogniti digitalni izključenosti. Zato bi morale biti za izboljšanje tehnološke pismenosti lokalnih skupnosti opremljene z ustreznimi tehnologijami.

V članku Library of the future: 8 Technologies we would like to see boste našli primere, kako uporabljati tehnologije – nekatere od njih so v fazi osnutka, ki bi jih lahko uporabili v prihodnosti. In namesto splošnih idej, kot so prenosne naprave ali razširjena resničnost, so opisani resnični primeri.

Nekatere od teh tehnologij stanejo desetkrat več, kot si dejansko lahko privošči posamezna splošna knjižnica, vendar to ni bistvo članka. V članku je opis tehnologij, ki bodo pomembne in uporabne v knjižnicah na njihovem digitalnem zemljevidu.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: logo 21st Century Information Retrieval & Dissemination Network [Library & Information Service ] Professional Website-Blog

 

Skip to content