Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnica Pavla Golie Trebnje je prva slovenska knjižnica na evropskem portalu Topoteka

Knjižnica Pavla Golie Trebnje je prva slovenska knjižnica na evropskem portalu Topoteka
22. 6. 2022

Topoteka je eden izmed portalov, ki jih je razvil mednarodni center za arhivsko raziskovanje ICARUS (International Centre For Archival Research). To je skupnost več kot 180 arhivov in znanstvenih ustanov iz 34 evropskih držav ter Kanade in ZDA.

Topoteka je sodoben javni arhiv, ki omogoča ohranitev lokalne dediščine in identitete zgodovinsko pomembnih materialov premične in nepremične kulturne dediščine, ki se je ohranila v zasebnih ali javnih zbirkah. Naša, Topoteka Temeniške in Mirnske doline, pokriva območje občin Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog – Trebelno. Trenutno se na njej nahaja 9.669 zapisov, dokumentov, video zapisov ter fotografij predmetov in stavb s področja kulturne in naravne dediščine. Predstavljene so tudi znane osebnosti in dogodki z našega območja. Do vsebin Topoteke lahko dostopate na naslednji povezavi.  

Spletno dostopni podatki so zagotovo zanimivi za vse knjižnice in njihove uporabnike, saj so posamezniki tako v preteklosti, kot tudi danes, migrirali po Sloveniji in tujini. Pri uvrščanju vsebin na portal ne delamo izbora, saj se nam zdi pomembno, da se gradivo ohranja in je vsem javno dostopno.

Portal Topoteka bomo z veseljem predstavili v knjižnicah in drugih ustanovah, ki zbirajo, hranijo in objavljajo domoznansko gradivo. Na predstavitvi boste izvedeli, kako portal deluje in kaj vse omogoča.

Vabljeni k ogledu. 

Pripravila: Andreja Pleničar (Knjižnica Pavla Golie Trebnje)
Naslovna fotografija: logotip knjižnice

Skip to content