Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnica Mohammed Bin Rashid v Dubaju

Knjižnica Mohammed Bin Rashid v Dubaju
13. 7. 2022

V prispevku je predstavljena nova kulturna znamenitost Dubaja – Mohammed Bin Rashid Library. Gre za arhitekturno čudo, ki je predstavljeno skozi prispevek in na videoposnetkih. 

Vsebine v stavbi tvorijo različne vrste knjižnic in zbirk (splošna knjižnica, knjižnica Emiratov, knjižnica za mlade in otroke, knjižnica zemljevidov in atlasov, knjižnica za medije in umetnost, poslovna knjižnica, knjižnica periodike ipd.) ter več kot milijon fizičnih in digitalnih naslovov v 30 jezikih. Gradivo je shranjeno v impresivnem avtomatiziranem skladišču. Uporabniki si gradivo izposojajo in vračajo na knjiogmatih. Za urejenost gradiva v prostem pristopu je poskrbljeno s pametnimi policami.

Stavba knjižnice je v obliki "rehl", tradicionalnega lesenega stojala za knjige in ima razgled na Dubajski zaliv. Knjižnica Mohammed Bin Rashid je bila ustanovljena leta 2016 za razvoj družbe znanja. Njena ustanovitev sledi številnim pobudam za promocijo in spodbujanje branja, pismenosti in arabske literature.

Knjižnica je odprta vse dni v tednu (razen nedelje) od 9. do 21. ure, ob petkih se odpre ob 14. uri. Obiskovalci se lahko na ogled prostorov naročijo prek aplikacije na spletni strani knjižnice. Obisk knjižnice je nadgrajen s tehnologijo obogatene resničnosti. Med drugim si lahko ogledajo izjemen razstavni prostor, ki se razteza skozi najvišjo etažo 7-nadstropne zgradbe. Prvo, peto in šesto nadstropje so namenjeni knjižnični zbirki, v dugem so študijski prostori, v četrtem pa je konferenčno središče. Tretje nadstropje je namenjeno pisarnam zaposlenih. Obiskovalci se lahko ustavijo tudi v kavarni ali pa v knjižnici z gradivom za otroke in mladino, ki je opremljena s številnimi igrali.

Več informacij o knjižnici, njeni ponudbi za obiskovalce, zbirkah ter dejavnostih je na voljo tudi na njihovi spletni strani.

Krajši predstavitvi sta dostopni tudi v dveh posnetkih, ki smo jih podnaslovili. V prvem posnetku je vidna notranjost knjižnice ter nekaj značilnosti, v drugem pa je nekaj več razlage in dodatni vpogled v arhitekturno čudo.

 

 

 

Pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Jpbowen – Own work, CC BY-SA 4.0

Skip to content