Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnica Hoogezand (Nizozemska)

Knjižnica Hoogezand  (Nizozemska)

Knjižnica Hoogezand je bila nominirana za najboljšo knjižnico na Nizozemskem poleg knjižnic v Almelu, Goesu, Noordwijku in Terneuzenu ter tudi prejela naziv Najboljša knjižnica leta 2022 na NizozemskemIzbira najboljše knjižnice na Nizozemskem je pobuda Bibliotheekblada, strokovne revije in platforme za knjižnični sektor na Nizozemskem in v Flandriji, ter Stichting NBD Biblion, storitvene organizacije ter partnerja znanja za splošne knjižnice in medijske centre na Nizozemskem.

Knjižnica Hoogezand je lani odprla svoja vrata v Hiši kulture in občinske uprave v občini Midden-Groningen. »Ta knjižnica ima vse, kar bi pričakovali od sodobne knjižnice,« pravi Ilona Ebels, vodja knjižnice pri Biblionet Groningen. »Je lahko dostopna in ponuja prostor za vse, kar knjižnica danes je in kar se v njej lahko počne. Daje vsem uporabnikom prostor, kjer bodo odkrivali, se učili in srečevali. Ima izkušeno, ustvarjalno ekipo, ki jo podpirajo predani prostovoljci.”

Rachel van den Hoogen, direktorica Biblionet Groningen, opisuje novo knjižnico v Hoogezandu (1118 m2), ki se nahaja v Hiši kulture in uprave. “Knjižnica je v središču mesta, je lahko dostopna in zaposluje izkušeno, ustvarjalno ekipo, ki jo podpira na desetine predanih prostovoljcev.” Dobra je komunikacija z drugimi “prebivalci” Hiše kulture in upravljanja (občina, gledališče Kielzog in glasbena šola), saj se hitro dogovorijo za sodelovanje, na primer pri priljubljenem spektaklu otroških knjig ali interpretaciji informacijske točke digitalne vlade.”

Knjižnica veliko sodeluje tudi izven svojih prostorov, na primer z izobraževanjem ter kulturnimi, varstvenimi in socialnimi ustanovami.

V knjižnici 3.0 (projekt prenove knjižnic) so družbene in izobraževalne funkcije knjižnice dobile več prostora in postale vidnejše. V Hoogezandu so prostori, kot so kavarna, ustvarjalni laboratorij, učilnica in mladinski kotiček, na strani trga. Oder in prostor za tečaje razdelita prostor na manjše segmente in tako ustvarita več prostorov za različne dejavnosti. Na dvoriščni strani so prostori za knjige in študij, tako imenovani zavetrni prostori. Prestavitvene stene, nameščene na prehodu od vhoda, povezujejo različne prostore, hkrati pa zagotavljajo prostor za predstavitev. Z notranje ulice stavbe vstopite na prijeten majhen trg, kjer lahko obiskovalci iz občine in knjižnice skupaj preživijo čas za bralno mizo. Na zadnji strani knjižnice je igrišče, kjer je na voljo ves prostor za najmlajše otroke.

Videoposnetek o Knjižnici Hoogezand.

Pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Bibliotheek Hoogezand Beste Bibliotheek van Nederland 2022

Skip to content