Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižnica Harukija Murakamija: novi tokijski pristan za literarne romarje

Knjižnica Harukija Murakamija: novi tokijski pristan za literarne romarje
23. 1. 2024
Dejan Brate
Narodna in univerzitetna knjižnica

Knjižnica Harukija Murakamija v Tokiu je nekaj čisto posebnega, saj proslavlja omenjenega mednarodno priznanega japonskega pisatelja in se navdihuje v njegovih raznolikih interesih: literaturi, glasbi, umetnosti, teku in stanju človeka.

Knjižnica, ki so jo odprli oktobra 2021, služi hkrati kot središče virov iz številnih držav in kot ustanova za kulturno izmenjavo.

Nahaja se v glavnem študentskem kampusu Univerze Waseda, kjer je Murakami študiral gledališče in film. Murakami sam je knjižnici podaril na tisoče vrednih predmetov: od številnih prvih izdaj, rokopisov, korespondence pa do glasbe in drugih dragocenosti.

Knjižnico je zasnoval slavni japonski arhitekt Kengo Kuma, ki je znan po inovativnih dizajnih, ukoreninjenih v tradicionalni japonski arhitekturi in izdelanih iz lokalnih naravnih virov. Premišljeni dizajni odsevajo teme, ki se ponavljajo v Murakamijevih delih. Knjižnica ponuja skupne prostore, namenjen pogovoru in druženju, zasebne niše, kamor se lahko obiskovalci umaknejo in prepustijo umirjenim mislim, prostor, kjer lahko poslušajo glasbo, in pa kavarno Oranžna mačka, ki jo vodijo študenti.

Knjižnica hrani več kot 3000 knjig, med njimi celo galerijo Murakamijevih del, prevedenih v več kot 50 jezikov.

Ena glavnih značilnosti je razstavna soba, ki gosti razstave na temo jazza in arhitekture ter prireja literarna srečanja z različnimi avtorji, med drugim tudi z Murakamijem.

Več kot omembe vredno je dih jemajoče impozantno stopnišče, kjer lahko obiskovalci izbirajo knjige s polic in jih prebirajo na lesenih stopnicah. V prostoru, ki je namenjen poslušanju glasbe, stoji na tisoče plošč in zgoščenk, ki jih je knjižnici podaril Murakami iz njegove osebne eklektične glasbene zbirke. Tamkajšnji klavir je original iz nekdanjega Murakamijevega jazz bara Peter Cat, ki ga je vodil s svojo ženo, preden se je popolnoma posvetil pisanju.

Na steni je "Ovčji mož", ki ga je naslikal sam Murakami.

Na steni je “Ovčji mož”, ki ga je naslikal sam Murakami (foto: K. Toyoshima)

Uradno ime knjižnice, Mednarodna hiša literature Waseda, izpričuje, da ustanova ni le svetišče, posvečeno Murakamiju, pač pa tudi prostor, ki gosti in izpostavlja druge nadarjene pisatelje in umetnike. Nenazadnje tudi moto knjižnice – Raziskujte svoje zgodbe, govorite iz srca – dokazuje, da ta ustanova ni kraj šepetanja in pasivne pedagogike, pač pa forum za samospoznavanje, izražanje in dialog.


Prevod in priredba članka: Sharpe, Jeremy K. (2023). The Haruki Murakami Library: Tokyo’s New Haven for Literary Pilgrims. Japan Up Close. Tech & Culture.23

Skip to content