Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Knjižni sejem na Dunaju in sodelovanje Narodne in univerzitetne knjižnice z založniki

Knjižni sejem na Dunaju in sodelovanje Narodne in univerzitetne knjižnice z založniki
12. 12. 2022
Boris Rifl
Narodna in univerzitetna knjižnica

Na Dunaju je letos potekal knjižni sejem od 23. do 27. novembra. Dogodek je priložnost za srečanje, spoznavanje in utrjevanje poslovnih vezi med knjižničarji in založniki.

Predstavniki NUK-a se vedno odzovemo na vabilo Mohorjeve družbe v Celovcu, ki nam omogoča obisk dunajskega knjižnega sejma in bivanje v hotelu Korotan sredi Dunaja, katerega lastnica je država Slovenija, upravlja pa ga Mohorjeva družba. Slednja tradicionalno pripravi literarni večer v prijetnem vzdušju.

Letos so predstavili novitete in v ospredje postavili knjigo Wurzelreißer: innen. Mlada avtorica Ana Grilc, koroška Slovenka, v kratkih zgodbah obravnava identitete, manjšinski status, travme, konflikte in odnose med koroškimi Slovenci. Z avtorico se je pogovarjal glavni urednik Mohorjeve družbe Hanzi Filipič, večer pa je obogatil glasbeni program v katerem sta nastopila Maša Majcen (flavta) in Lenart Prek (violončelo).

Utrinek (foto: B. Rifl)

Poleg ustvarjanja in negovanja vezi z založniki je udeležba na vsakem knjižnem sejmu v tujini za NUK zelo pomembna, saj tako pridobimo informacije o sloveniki, posledično z nakupom knjig obogatimo knjižni fond NUK-a ter bibliografske podatke v nacionalni bibliografiji. Knjižni prevodi Slovencev pri tujih založbah in knjige, v katerih je obravnavana Slovenija kot tema v najširšem smislu besede, predstavljajo v nacionalni bibliografiji res manjši delež bibliografskih enot, a gre pogosto za vidna in pomembna dela Slovencev v tujini in hkrati so to tudi tista dela, ki jih z mehanizmom pridobivanja po Zakonu o obveznem izvodu publikacij ne moremo pridobiti.

Skip to content